In dit interview met Sandra Paulusma, ENSIA-coördinator bij gemeente Zoetermeer, nemen we een kleine duik in de wereld van informatieveiligheid en ontdekken we hoe ENSIA een cruciale rol speelt in het waarborgen van de digitale veiligheid binnen de gemeente.

Sandra, kun je ons vertellen wat de rol van ENSIA is binnen de gemeente Zoetermeer?

Natuurlijk! ENSIA, wat staat voor Eenduidige Normatiek Single Information Audit, speelt een cruciale rol in onze gemeente. Het is het mechanisme waarmee we verantwoording afleggen over informatieveiligheid. Maar het gaat verder dan dat. ENSIA vergroot ook het bewustzijn binnen de gemeente en fungeert als een waardevolle thermometer voor ons niveau van informatiebeveiliging. Het helpt ons te peilen of we op de juiste koers zitten. ENSIA is 1 van de middelen om dat te doen.

Hoe worden de ENSIA-rapportages gebruikt binnen de gemeente?

We delen verschillende rapportages vanuit ENSIA met zowel het college als de gemeenteraad. Sommige onderdelen van de rapportage, zoals de collegeverklaringen van DigiD en Suwinet, voelen soms meer als een verplicht nummer, maar ze horen bij onze verantwoording.

302 gemeenten hebben dit jaar de vragenlijst voor Waarstaatjegemeente.nl ingevuld. Deze vragenlijst is geen verplicht onderdeel van ENSIA. Waarom doet gemeente Zoetermeer toch mee?

Hoewel het niet verplicht is, hebben we als gemeente Zoetermeer ervoor gekozen om jaarlijks de vragenlijst in te vullen en het rapport te publiceren op Waarstaatjegemeente.nl. Transparantie over onze werkzaamheden is voor ons als gemeente van groot belang. Het ENSIA-rapport is ons middel om te laten zien hoe serieus we informatiebeveiliging nemen.

Hoe wordt het ENSIA-proces gecoördineerd?

Ik ben als ENSIA-coördinator aangesteld. Ik leid het proces en heb gedeeltelijk ook een inhoudelijke rol. Als ENSIA-coördinator heb ik de verantwoordelijkheid om alles in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat we aan onze verplichtingen voldoen. 


Opvolging of contact

Voor meer informatie over ENSIA kunt u contact opnemen met het Beheerteam ENSIA via ENSIA@vng.nl. Voor meer informatie over Waarstaatjegemeente.nl kunt u contact met ons opnemen via waarstaatjegemeente@vng.nl.

Meer informatie