De monitor Omgevingswet en Wkb bestaat uit een enquête met vragen over verschillende onderwerpen. Op deze pagina vindt u alle informatie over de vragen die gaan over de financiën. De enquête is ingedeeld op hoofdonderwerpen zoals beleid, vergunningverlening en handhaving en ICT-ondersteuning. U vindt daardoor geen hoofdstuk ‘financiën’ in de enquête, maar deze vragen zijn door de volledige vragenlijst opgenomen.  

Het financiële deel van de monitor Omgevingswet heeft als doel de daadwerkelijke financiële effecten in de praktijk te meten, in de periode na inwerkingtreding van de wet. Het financiële onderdeel van de monitor is een belangrijk instrument voor de evaluatie van de wet en de interbestuurlijke financiële afspraken. Het is van belang om voor de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) input van gemeenten op te halen om de financiële consequenties in beeld te kunnen brengen. Deelnemende gemeenten leveren een belangrijke bijdrage aan het in beeld krijgen van de financiële consequenties en daarmee de onderbouwing richting het rijk. Daarnaast biedt het financiële onderdeel van de monitor Omgevingswet en Wkb de deelnemende gemeenten ook inzicht in wat de Omgevingswet hen nu precies kost en/of oplevert. 

Wat wordt er uitgevraagd?

De financiële consequenties worden vooral in kaart gebracht door voor de onderdelen beleid, vergunningverlening en toezicht & handhaving de capaciteit uit te vragen. Door deze capaciteit per onderdeel in beeld te hebben en daarmee ook de verschuiving door de Omgevingswet en de Wkb, kunnen wij de vertaling maken naar de financiële consequenties. Daarnaast zijn er financieel gerelateerde vragen of bepaalde werkzaamheden worden uitbesteed en het onderdeel ICT is met de komst van het Digitale stelsel Omgevingswet (DSO) natuurlijk ook erg belangrijk.

Wie heeft u nodig om dit deel van de enquête in te vullen?

Voor deze vragen is het belangrijk om in gesprek te gaan met de desbetreffende afdelingen waar verschuivingen in capaciteit plaatsvinden. U kunt onder andere denken aan de afdeling vergunningverlening voor de verschuiving in capaciteit ten gevolge van de Wkb, of de afdeling ICT voor de veranderingen in het kader van het DSO. 

Privacy

Er wordt door ons veel data opgevraagd in deze enquête. Lees op de pagina 'Hoe gaan wij om met uw gegevens?' meer informatie over hoe wij uw data verwerken.