De Hulpkaart is voor ieder mens die in een kwetsbare positie terecht is gekomen en even geen woorden vindt. De Hulpkaart werd al op verschillende plekken in Nederland uitgegeven. Er is een belangrijke mijlpaal bereikt: de Hulpkaart is nu voor iedereen laagdrempelig en kosteloos aan te vragen via de website. Daarmee wordt de Hulpkaart voor nog meer mensen toegankelijk.

Doelgroep van de Hulpkaart

Dementie, een verslaving, een verstandelijke beperking of een psychische kwetsbaarheid: bij sommige burgers is er een verhoogd risico om even de weg kwijt te zijn, letterlijk of figuurlijk. Om snel de hulp of zorg te kunnen bieden die zij op dat moment nodig hebben, is er de Hulpkaart. De Hulpkaart is een persoonlijk, opvouwbaar kaartje, dat past in een portemonnee. Je legt op de Hulpkaart vast hoe anderen het best met je om kunnen gaan in situaties waarin je zelf de regie even kwijt bent.

Hulpkaart aanvragen

voorkant van de hulpkaart

Het aanvragen van de Hulpkaart kan door de gebruiker zelf, maar ook mantelzorgers en diverse ondersteunende organisaties kunnen helpen met de aanvraag. Op de site www.hulpkaart.nl word je verder stapsgewijs meegenomen in het doen van de aanvraag. Ook zijn er tips en voorbeelden van ingevulde Hulpkaarten ter inspiratie. Na het doorlopen van de stappen ontvang je de papieren Hulpkaart zo spoedig mogelijk op het opgegeven adres. 

Hulp nodig bij de aanvraag? De bestaande servicepunten Waar wordt de Hulpkaart gemaakt – Hulpkaart staan op de website van de Hulpkaart vermeld. Zij kunnen kosteloos hulp verlenen bij het aanvragen van de Hulpkaart. Alle servicepunten zijn geïnformeerd dat vanaf januari 2024 de mogelijkheid bestaat om de hulpkaart via de landelijke website aan te vragen.

Zet de Hulpkaart in de spotlight 

De nationale Hulpkaart is een project van de samenwerkingspartners MeeNL, ZorgbelangInclusief en MHFA. De komende periode wordt actief ingezet op het vergroten van de bekendheid van de Hulpkaart. Zo is verbinding gezocht met een aantal regionale samenwerkingsverbanden en andere organisaties - waaronder gemeenten - die de Hulpkaart actief in de spotlight gaan zetten. Bijvoorbeeld door de verbinding te maken met ontwikkelingen rondom mentale gezondheid en de aanpak van personen met onbegrepen gedrag. Ook wordt actief aangesloten bij de energie rondom het Integraal Zorg Akkoord (IZA) en is de Hulpkaart op 4 maart 2024 te vinden op het IZA-congres.

Wilt u helpen om de bekendheid van de Hulpkaart te vergroten? Of wilt u goede voorbeelden hoe gemeenten of andere organisaties hier vorm aan geven? Neem dan contact op met de programmamanager: Inez van Gils, via inez@hulpkaart.nl


Artikel voor de Nieuwsbrief Zorg + Veiligheid, februari 2024