Geachte woordvoerders sociale zaken van de vaste Kamercommissie SZW,

U heeft op 25 januari het commissiedebat Arbeidsmarktbeleid. In algemene zin geven de gemeenten u met betrekking tot de arbeidsmarkt graag de volgende punten mee.

  • Een grotere rol voor de regio in arbeidsmarktbeleid, specifiek voor de centrumgemeente en bijbehorende (triple helix) partners, vraagt ook om voldoende mogelijkheden en middelen voor regio’s om deze inzet te plegen passend bij de eigen regio. 

  • Erkenning van de urgentie van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) is van groot belang: onderschat niet de enorme impact van het ontbreken van (verbeterde versie van) een instrument als STAP in de uitvoering ervan.

  • We roepen op tot een optimale aansluiting van arbeidsmarktbeleidsinstrumenten op de hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur en regionale arbeidsmarktdienstverlening door de Regionale Werkcentra (RWC's), vanuit de regionale werkgelegenheidsbehoefte en samenwerking met partners.

  • Wij roepen op dit regionale, sociaaleconomische perspectief mee te nemen in de integrale samenwerking van de ministeries van SZW, EZK en OCW in de verdere uitwerking van de arbeidsmarktinfrastructuur.