Uit de maatschappelijke kosten-baten analyse die de VNG heeft laten uitvoeren voor het project 'Lokale Ketenaanpak Digitale Inclusie' blijkt dat er een positief maatschappelijk rendement volgt uit de ketenaanpak.

15 gemeenten zijn gestart met een lokale ketenaanpak om digitale inclusie te bevorderen. Dit doen gemeenten door onder andere het bereik en de betekenis voor inwoners van de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO's) te verbeteren.

Maatschappelijk rendement

Tegelijk met de ontwikkeling van de VNG-handreiking over de lokale ketenaanpak is een maatschappelijke kosten-baten analyse (MKBA) (pdf, 3 MB) uitgevoerd. Het doel van een MKBA is om effecten in geld uit te drukken en de welvaartsverdeling inzichtelijk te maken. Een betere kwaliteit van leven, een betere arbeidsmarktpositie en doeltreffendheid van sociale voorzieningen worden onder andere gezien als maatschappelijke effecten. Een voorbeeld van wanneer kosten en baten tegen elkaar opwegen, is wanneer de kosten om voldoende burgers aan het werk te helpen renderen. Dergelijke kosten zijn in dat geval bijvoorbeeld trainingen, het opzetten van een lokaal netwerk en een behoeftenonderzoek.

Burger meeste profijt

Zowel burgers, bedrijven en overheid profiteren van een succesvolle lokale ketenaanpak. Burgers hebben volgens de MKBA het meeste profijt van de lokale ketenaanpak digitale inclusie. Ook zorgt de ketenaanpak voor besparingen op andere beleidsterreinen zoals de zorg en re-integratie.

Monitoring

Het rendement is niet op korte termijn zichtbaar, maar juist op langere termijn. Daarom is het belangrijk om na te gaan of een aanpak werkt. De VNG adviseert gemeenten om de lokale ketenaanpak te monitoren en na een aantal jaren opnieuw een meting uit te laten voeren.

Koplopersprogramma Lokale ketenaanpak Digitale Inclusie 

De aanleiding voor de lokale ketenaanpak is dat Nederland ongeveer 4 miljoen inwoners telt die in de digitale wereld onvoldoende of niet meekunnen. Om iedereen mee te laten doen ligt er een gezamenlijke opgave van publieke en private partijen én maatschappelijke organisaties. Daarvoor is in 2023 het project 'Lokale Ketenaanpak Digitale Inclusie' opgezet, door de VNG en de Alliantie Digitaal Samenleven (ADS) met steun van het ministerie van BZK.

Wilt u ook deelnemen aan dit koplopersprogramma? Neem contact op met Rachida Moreira Figueiredo, projectleider Lokale Ketenaanpak Digitale Inclusie via Rachida.MoreiraFigueiredo@vng.nl of met André Bruijn, implementatiemanager Lokale Ketenaanpak, via Andre.Bruijn@vng.nl.

Meer informatie