Het kabinet verzoekt gemeenten een tandje bij te zetten in de huisvesting voor statushouders. Gemeenten hebben hierop enorme inspanningen geleverd. De VNG steunt de oproep maar vraagt tegelijkertijd aandacht deze opgave in samenhang te zien met het huisvesten van veel andere groepen en vraagstukken als wonen.

Met kabinet opgaven in samenhang onderzoeken

De VNG vraagt aan het huidige én nieuwe kabinet om samen te onderzoeken hoe we meerjarig deze opgaven in samenhang kunnen doorzien en aanpakken. Want het gaat om een veel bredere opgave dan huisvesting alleen. Het gaat ook om zorg, veiligheid, etc. en om huisvesting voor meerdere aandachtsgroepen.

Belangrijk daarbij is een goede financiële uitgangspositie voor gemeenten waarbij taken en middelen in balans zijn, en gemeenten in staat worden gesteld om structurele taken uit te voeren.

Ledenbrief over taakstelling, opvang asielzoekers en ontheemden

In de ledenbrief Taakstelling huisvesting statushouders, opvang asielzoekers en ontheemden uit Oekraïne van 14 november (pdf, 177 kB) geven we een toelichting op de 4 brieven die het kabinet naar de Tweede Kamer stuurde en naar medeoverheden en woningcorporaties.  We gaan in op:

  • De huisvestingsopgave voor statushouders
  • De opvang van asielzoekers
  • De opvang van Oekraïense ontheemden