Geheime informatie die aan een commissie bestaande uit leden van de raad wordt verstrekt, moet ook met de gehele raad worden gedeeld. Een situatie waarvoor dit volgens het ministerie van BZK niet geldt, betreft die van de besloten commissievergadering.

Op het moment dat bepaalde zaken in een besloten commissievergadering worden besproken, komt die geheime informatie ter kennis van de aanwezigen en rust op die informatie van rechtswege geheimhouding (artikel 23 lid 4 Gemeentewet). Deze mondelinge informatie is niet aan de commissie verstrekt waardoor de geheime informatie ook niet aan de gehele raad hoeft te worden verstrekt.

Bij schriftelijke informatie kan onderscheid worden gemaakt tussen:

  • geheime schriftelijke informatie die het college of de burgemeester verstrekt aan een commissie waarin leden van de raad zitting hebben
  • vertrouwelijke informatie die bijvoorbeeld de burgemeester met enkele leden van de raad wil bespreken

Als het college of de burgemeester geheime schriftelijke informatie verstrekt aan een commissie waarin leden van de raad zitting hebben, moet het college of de burgemeester die informatie tevens aan de gehele raad verstrekken (artikel 88 lid 5 Gemeentewet). Dit moet ook als de commissie deze geheime schriftelijke informatie in een besloten vergadering behandelt. Juist omdat schriftelijke informatie onder geheimhouding kan worden verstrekt, kunnen één of meer andere raadsleden om deze informatie vragen en moet het college of de burgemeester deze informatie ook verstrekken tenzij dit in strijd is met het openbaar belang (artikel 169 lid 3 en artikel 180 lid 3 Gemeentewet).

Het ministerie van BZK onderkent echter dat zich nog steeds situaties kunnen voordoen waarin bijvoorbeeld de burgemeester vertrouwelijke informatie wil bespreken met enkele leden van de raad en dus niet met de hele commissie waarin leden van de raad zitting hebben. Dit blijft ook na de wetswijziging mogelijk. Het gaat hier dus nadrukkelijk niet om geheime schriftelijke informatie die is verstrekt aan een commissie waarin leden van de raad zitting hebben. Die vertrouwelijke informatie hoeft dan niet met de hele raad te worden gedeeld. Het college of de burgemeester hoeven die vertrouwelijke informatie ook niet aan andere raadsleden te verstrekken als die daar om vragen.