Er is meer duidelijkheid nodig over de rollen en bevoegdheden bij de aanpak van online aangejaagde ordeverstoringen. Dat is de kern van de boodschap van het position paper dat de VNG opstelde met oog op het rondetafelgesprek 'Online gebiedsverbod' in de Tweede Kamer op 11 april.

Duidelijkheid biedt nu de grootste verbetering

Duidelijkheid over bevoegdheden, definities en rollen biedt op dit moment de grootste verbetering voor het gezamenlijk  aanpakken van online aangejaagde ordeverstoringen en de onrust of het geweld dat daarop volgt. In ons position paper (174 kB) leggen we de Kamerleden 3 stellingen voor:

  1. Een burgemeester staat niet alleen in zijn strijd tegen online aangejaagde ordeverstoring.
  2. Een betrouwbare overheid laat gemeenten niet de kastanjes uit het vuur halen.
  3. Landelijk moet worden bepaald wat online aangejaagde ordeverstoring precies is.

Burgemeester staat niet alleen, goede informatiepositie is belangrijke voorwaarde

Binnen de lokale driehoek werken burgemeester, politie en OM nauw samen om interventies te plegen om online aangejaagde ordeverstoringen aan te pakken en de daaropvolgende onrust of geweld te voorkomen. De burgemeester is verantwoordelijk voor de keuze van de interventie en moet deze vrijheid ook houden. Een belangrijke voorwaarde om de juiste bevoegdheden in te kunnen zetten, is een goede informatiepositie: gemeenten beschikken nu nog niet altijd over de benodigde informatie.

Werk samen met gemeenten aan duidelijkheid over mogelijkheden en bevoegdheden

We willen als gezamenlijke overheid een antwoord bieden op online aangejaagde ordeverstoringen. We hebben behoefte aan samenwerking met de rijksoverheid om dit veld te verkennen en om duidelijkheid te krijgen over de (juridische) mogelijkheden en bevoegdheden. Gemeenten willen op die manier bijdragen aan een betrouwbare overheid met duidelijke regelgeving en afdoende handhaving.

Bepaal landelijk wat een online aangejaagde ordeverstoring precies is

Het complexe en relatief nieuwe fenomeen van online aangejaagde ordeverstoringen wordt verkend door lokale bestuurders. We vragen de Kamerleden in ons position paper: 'neem het spreekwoordelijke stokje over om de onduidelijkheden weg te nemen'. Bij het ontwikkelen van nieuwe wetgeving moet de vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht goed gewaarborgd zijn. Het is nog maar de vraag of er wel extra regels moeten worden opgesteld: extra regelgeving of strafbaarstelling is geen wondermiddel.