Een groot aantal gemeenten, 2 provincies en de politie zijn in de VNG Werkgroep KIDO Light aan de slag gegaan met het opdoen van ervaring met KIDO Light en in het verlengde hiervan met een kwaliteitssysteem om het informatiebeheer binnen de eigen organisatie te verbeteren.

Dit heeft geresulteerd in een eindproduct dat aan de hand van praktische vragen en 12 praktijkvoorbeelden handvatten biedt aan overheidsorganisaties die een kwaliteitssysteem willen opzetten/opvoeren:

Download 'Kwaliteitszorg binnen informatiebeheer, Aan de slag met een kwaliteitssyteem! (pdf, 3 MB)

KIDO Light

De VNG is in het kader van het Project Grip op Informatie in 2020 de Werkgroep Kido Light gestart. KIDO Light beschrijft een methodiek, gebaseerd op de Planning, Doen, Controle, Actie (PDCA)-cyclus, om het informatiebeheer binnen overheidsorganisaties op gestructureerde wijze te verbeteren. KIDO light is een doorontwikkeling van het in 2016 verschenen Kwaliteitssysteem Informatiebeheer Decentrale Overheden (KIDO).

De opdracht van de werkgroep was om ervaring op te doen met KIDO Light en dat is door de leden (collega's van gemeenten, de Provincie en Politie) op verschillende manieren ingevuld en opgepakt. Maakte de één gebruik van KIDO Light om een beleidsstuk te schrijven, hanteerde de ander het als inspiratiebron bij het inrichten van hun kwaliteitssysteem, terwijl weer anderen daadwerkelijk KIDO Light als basis gingen hanteren. 

Lees meer over KIDO Light (pdf, 959 kB)

Grip op Informatie

Grip op Informatie helpt gemeenten om kansen te benutten die de informatiesamenleving met zich meebrengt. Door beter inzicht en betere dienstverlening, efficiënter omgaan met middelen, openheid en democratisch functioneren. 

Meer weten? Neem contact op met gripopinformatie@vng.nl of kijk op het VNG Forum en KIA.   

Meer informatie

Handreiking Kwaliteitssysteem Informatiebeheer