De VNG is groot voorstander van het wetsvoorstel over goed verhuurderschap, maar ziet nog enkele punten waarop de positie van arbeidsmigranten moet worden verbeterd. Dat schrijven we aan de vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Verbeterpunten 

De Wet goed verhuurderschap is een uitwerking van een van de aanbevelingen uit het rapport ‘Geen tweederangsburgers. Aanbevelingen om misstanden bij arbeidsmigranten in Nederland tegen te gaan’ van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. Voor de huisvesting van arbeidsmigranten introduceert het wetsvoorstel een verhuurvergunning. Dit is zeer positief en gewenst, maar we zien wel 3 verbeterpunten. 

Definitie van arbeidsmigrant te smal

Volgens het wetsvoorstel is een arbeidsmigrant een ‘onderdaan van een andere lidstaat van de Europese Unie die zijn hoofdverblijf niet in Nederland heeft en in Nederland verblijft om tijdelijke werkzaamheden te verrichten’. Maar een arbeidsmigrant die langer dan 4 maanden in Nederland wil verblijven, moet zich inschrijven in de BRP en heeft daarmee volgens de Nederlandse rechtspraak zijn hoofdverblijf in Nederland. 

Dit kan ertoe leiden dat alle arbeidsmigranten die zich in de BRP hebben ingeschreven, ten onrechte niet profiteren van de extra regels. We roepen daarom de Kamer op om de minister te vragen om duidelijkheid en de definitie van arbeidsmigranten te verbreden.

Arbeidsmigranten in reguliere woningen uitgesloten

De verhuurvergunning voor de huisvesting voor arbeidsmigranten geldt volgens het wetsvoorstel alleen voor arbeidsmigranten die verblijven in een ‘verblijfsruimte’. De meeste arbeidsmigranten wonen echter in reguliere huizen in reguliere woonwijken. Gemeenten kunnen dan slecht verhuurderschap minder goed aanpakken bij arbeidsmigranten die bijvoorbeeld in verkamerde woningen verblijven. 

En voor gemeenten kan de onwenselijke situatie ontstaan dat zij een verhuurvergunning voor verblijfsruimte en een verhuurvergunning voor reguliere woonruimte naast elkaar moeten hanteren. Dat vraagt meer capaciteit en brengt uitvoeringsrisico’s met zich mee. We dringen er daarom op aan om de verhuurvergunning voor arbeidsmigranten te verbreden naar reguliere woningen.

Keurmerk ontbreekt in wetsvoorstel

In het wetsvoorstel is het keurmerk van de Stichting Normering Flexwonen (SNF) niet opgenomen, terwijl dit wel een aanbeveling was van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. Dit vinden wij een ernstig gemis. Met een wettelijke verankering van dit keurmerk hebben alle gemeenten de zekerheid dat de verhuurder fatsoenlijke huisvesting aan arbeidsmigranten biedt. De VNG wil graag weten waarom de minister dit nog niet opgenomen heeft en hoe en wanneer dit wel kan gebeuren.

Meer informatie