Hoe kunnen gemeenten, met hun beperkte financiële middelen, ervoor zorgen dat de publieke ruimte ook toegankelijk is voor met mensen met een beperking? VNG International schreef een artikel voor de VN over de casus van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, Samen op Pad.

Sociale doelstellingen zoals opgenomen in de Global Goals en het VN-Verdrag Handicap staan onder druk. Al scoort Nederland relatief goed op inclusiedoelstellingen, vertegenwoordiging van mensen met een fysieke of zintuigelijke beperking blijft in besluitvorming de uitzondering op de regel. Deze minderheid vertegenwoordigt 15% van de bevolking, dus hier moet iets aan veranderen. Gemeenten werken hard aan oplossingen met geringe financiële middelen, en (inter)nationale kennisdeling is een uitkomst om van elkaar te leren. 

Nederland en de Lokale Inclusie Agenda

Op internationaal niveau was Nederland relatief laat met het ratificeren van het VN-Verdrag Handicap. Er werd daarbij wel een belangrijke clausule toegevoegd: Nederlandse lokale overheden worden verplicht om een zogeheten Lokale Inclusie Agenda (LIA) op te stellen. De LIA is een actieplan waarbij betrokkenheid van ervaringsdeskundigen centraal staat. Dit concept is vrij uniek op internationaal niveau. 

Samen op Pad in Metropoolregio Rotterdam-Den Haag

Onder meer Den Haag, Capelle aan den IJssel, Rotterdam en Zoetermeer slaan de handen ineen om mankracht en andere middelen te delen en versnelling te boeken. In het wetenschappelijke tijdschrift ‘The Journal of Public Space’ van VN-agentschap UN Habitat heeft VNG International deze casus beschreven om bewustwording te creëren en kansen en knelpunten te delen.

Het artikel analyseert de casus van Samen op Pad, een initiatief dat geografische informatiesystemen (GIS) gebruikt om de onafhankelijke navigatie van mensen met een beperking door de stedelijke openbare ruimte te verbeteren. Lokale overheden, GIS-specialisten en ervaringsdeskundigen werken integraal en interdisciplinair samen aan een betere bereikbaarheid van het stedelijk gebied door slim gebruik van data.

Meer informatie