Recent heeft de gemeente Horst aan de Maas de VNG Werkplaats DSO-keten doorlopen. Hieronder leest u het opgetekende verslag van Judith Bex, projectleider DSO-keten van de gemeente Horst aan de Maas.

'Na een workshop over toepasbare regels, vorig jaar zomer, wist ik het zeker: we moeten oefenen met de DSO-keten: van plan tot publicatie, toepasbare regels en de vergunningscheck- en aanvraag, en het behandelen en verlenen van de vergunning. De I-Adviseur en ik maakten een plan en legden het voor aan de programmamanager Omgevingswet. Die begreep de noodzaak en gaf meteen groen licht.

Zo gingen we drie weken aan de slag met een Werkplaats DSO-keten, ondersteund door DSO-adviseur Sophie Makhlouf van de VNG. Op maandag en dinsdag steeds met het omgevingsplan (in dit geval dat voor het dorp Kronenberg). Op de woensdagen pakten we de toepasbare regels bij de kop, en op donderdag het behandelen van de vergunning. Elke week maakten we het iets ingewikkelder met – in ICT-jargon – iteraties.

De werkplaats is voor ons heel nuttig geweest. Vanwege de zaken waar we tegenaan zijn gelopen, de actielijst die daaruit is gekomen, en omdat collega’s ‘gevoel’ hebben gekregen voor werken in het omgevingsloket. Door het gezamenlijke uitproberen is enthousiasme ontstaan. Sophie gaf ons steeds tips en trucs voor de ‘iteraties’, het verdiepen van de problemen. En als we vastliepen adviseerde ze: doe ’s dit of probeer dat. De les was ook dat je altijd wel verder kunt. Alsof je een knoop ontwart en aan een ander draadje trekt. Ook hebben we geleerd dat een werkplaats met relatief weinig mensen kan worden uitgevoerd. Met een paar enthousiastelingen – zoals onze planoloog – kom je veel aan de weet, en ontstaat er een groepje dat verstand krijgt van het omgevingsloket, de landelijke voorzieningen en onze eigen software. Dat is precies waar ik vorig jaar zomer op uit was.'

Meer weten over de Werkplaats DSO-keten en wat de VNG voor uw gemeente kan doen? Mail of bel Sophie Makhlouf sophie.makhlouf@vng.nl T 06 28944607.

Judith Bex is projectleider DSO-keten en toepasbare regels in de gemeente Horst aan de Maas.