Het CBS verzamelt jaarlijks gegevens bij de gemeenten over de uitgaven voor Wmo-voorzieningen en de uitgaven in het kader van de Jeugdwet. Gemeenten zijn verplicht deze informatie te verstrekken en ontvingen hierover een brief van het CBS. De deadline voor aanlevering van de gegevens over 2021 is 21 juni a.s.

De cijfers geven onder andere inzicht in de kosten van voorzieningen binnen het sociaal domein en helpen zowel de rijksoverheid als de gemeenten bij het bepalen van hun beleid. Ook wordt zichtbaar wat de gevolgen zijn van de invoering (in 2019) van het abonnementstarief voor de eigen bijdrage voor Wmo-maatwerkvoorzieningen.

Vooringevulde gegevens en extra uitgaven door coronacrisis

De vorig jaar aangeleverde gegevens over de uitgaven in het jaar 2020 zijn vooringevuld. U wordt verzocht de uitgaven 2020 te controleren en zo nodig aan te passen. NB: in 2020 en 2021 hebben gemeenten extra kosten gehad in verband met de coronacrisis, deze extra kosten moeten bij het eerste onderdeel van ‘Maatwerkvoorzieningen Wmo’ en ‘Jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering’ buiten beschouwing gelaten worden. Deze worden namelijk uitgevraagd bij ‘Maatwerkvoorzieningen Wmo extra uitgaven’ en ‘Jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering extra uitgaven’.

Zie voor een nadere toelichting op de exacte afbakening van de meerkosten als gevolg van de coronacrisis:

Link naar de enquête

Vul (en stuur) de gegevens in via een beveiligde internetverbinding:

In de brief van het CBS worden de gebruikersnaam en het wachtwoord vermeld. Als u de inlogcodes kwijt bent, kunt u nieuwe inlogcodes aanvragen via:

Publicatie resultaten

De resultaten van het onderzoek worden opgenomen in Statline, de onlinedatabase van het CBS, en in de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein op waarstaatjegemeente.nl. De publicatie wordt dit najaar verwacht.