Gemeenten hebben bij zowel de opvang van Oekraïense vluchtelingen als asielzoekers een belangrijke rol. We roepen de Tweede Kamer in het debat van 21 april dan ook op om de opvang van deze 2 groepen in samenhang te bekijken.

De Kamer debatteert 21 april met het kabinet over opvang van Oekraïense vluchtelingen en het asiel- en vreemdelingenbeleid.

Het kabinet moet een antwoord hebben op de vraag wie de regie heeft en waarop en wie stuurt. Hoe legt de onlangs benoemde directeur-generaal Oekraïne verbinding met de reguliere asielopvang?

In een brief aan de Tweede Kamer geven we onze hoofdpunten mee.

Oekraïense vluchtelingen

Voor gemeenten gelden 3 criteria voor de opvang:

  • Uitlegbaar: zorg dat opvangregelingen voor Oekraïners congruent zijn met die voor de eigen inwoners én voor vluchtelingen met een verblijfsstatus
  • Uitvoerbaar: maak een einde aan de versnipperde departementale aanpak en regel niet alles dicht; houdt ruimte voor aanpassingen
  • Betaalbaar: zorg dat álle kosten van gemeenten reëel, eenvoudig en integraal worden vergoed, niet alleen voor de opvang sec maar ook voor onderwijs, leefgeld, arbeidsmarktbeleid, wonen en zorg.

Asiel- en vreemdelingenbeleid

  • Opvangplekken: versnelde uitvoering van de Flexibiliseringsagenda is noodzakelijk. Dat betekent voldoende budget voor gemeenten en flexibiliteit voor het COA. Het COA moet mee kunnen bewegen met de schaal van gemeenten/kernen.
  • Huisvesting: volg de adviezen op uit het rapport ‘Een thuis voor iedereen’.

Meer informatie