De Sociale Monitor Ede geeft een beeld van de ingezette transformatie: van zwaar naar licht.

  • Gemeentegrootteklasse: 100.001 - 300.000
  • Website monitoring Sociaal Domein Ede
  • Monitor op thema's: Werk & inkomen, Welzijn, WMO & zorg en Jeugdhulp & -zorg
  • Wat wordt gemonitord?: Basisgegevens en Effecten

Wat valt op aan de monitoring in Ede?

  • Gemeente Ede werkt o.a. met de Sociale Monitor Ede 2018 waarin voor het gehele sociaal domein de gewenste transformatie (‘van zwaar naar licht’) in beeld wordt gebracht door middel van indicatoren, toelichtingen en aansprekende praktijkverhalen. De monitor is gekoppeld aan de voorzieningen en de daarbij behorende financiële middelen uit de programmabegroting. Hiermee wordt de relatie tussen de resultaten op inhoud en beschikbare middelen inzichtelijk.

Hoe monitort Ede in de Sociale Monitor Ede?

  • Indicatoren: In de Sociale Monitor Ede 2018 is de gewenste transformatiebeweging per thema vertaald in indicatoren. Een aantal voorbeelden van indicatoren: ‘% inwoners dat kan terugvallen op familie of vrienden’ en ‘uitstroom naar werk als % van de totale uitstroom uit de bijstand’. De indicatoren zijn niet uitgesplitst per wijk. Het merendeel van de indicatoren gaat over maatwerkvoorzieningen, een aantal gaan ook over vrij toegankelijke voorzieningen. Er worden geen streefcijfers genoemd.

  • Wie worden gemonitord: inwoners en ontvangers van hulp of ondersteuning.

  • Monitoringsinstrumenten: Voor de Sociale Monitor Ede wordt alleen gebruikt gemaakt van bestaande gegevens die regulier beschikbaar komen. Op het gebied van Jeugd werkt gemeente Ede via het Sociaal Team momenteel aan een pilot met het instrument Ervaringwijzer. Dit is een instrument om op toegankelijke wijze cliëntervaringen op te halen.

  • Monitoring van transformatie: De beweging van licht naar zwaar wordt inzichtelijk gemaakt aan de hand van een piramide. Van onder naar boven bestaat de piramide uit: sociale basis – lichte preventieve ondersteuning – maatwerkvoorzieningen – intensieve ondersteuning – complexe problematiek. Per thema is inzichtelijk gemaakt welke concrete voorzieningen hieronder vallen (zoals begeleid wonen, dagbesteding, verblijf), en bij welk beleidsterreinen (sociale basis, Wmo, Jeugd, Werk & Inkomen) dit past. Daarnaast is er per voorziening een koppeling gemaakt naar de middelen in de programmabegroting. De monitor maakt hiermee de relatie tussen de resultaten op inhoud en de beschikbare middelen inzichtelijk.

  • Monitoring van preventie: Preventie wordt in de monitor op verschillende manieren in beeld gebracht. Preventie komt het meest direct tot uiting in de ‘sociale basis’ en ‘lichte preventieve ondersteuning’. Voorbeelden die in de monitor naar voren komen, zijn kortdurende gezinsbegeleiding, maatschappelijk werk, thuisbegeleiding en vroeg-signalering.

  • Invloed monitoring op beleid en uitvoering: Het vormgeven en volgen van de transformatie is nauw verbonden met de wijze van inrichting van het sociaal domein en de afspraken die de gemeente met aanbieders heeft gemaakt. Met de aanbieders worden voortgangsgesprekken gehouden, waar transformatie een onderdeel van het gesprek is. Ook op bestuurlijk niveau wordt regelmatig uitgewisseld tussen gemeente en maatschappelijke partners over vernieuwing van het sociaal domein. De ‘piramide’ (zie blz. 5 en 8 van de Sociale Monitor Ede) biedt een duidelijk beeld en gemeenschappelijke taal binnen de gemeente: van beleidsmakers tot raad, van college tot inkoopadviseurs. Het helpt om de relatie tussen voorzieningen en de hoofdopgaves van de gemeente te leggen.

Hoe heeft Ede de monitoring opgezet?

  • Samenwerking: In 2014 is met de decentralisaties een intensief traject gestart samen met de raad om de monitor te ontwikkelen. In de doorontwikkeling van het instrument is vooral samengewerkt tussen collega’s van de verschillende beleidsterreinen, medewerkers financiën & control, data-specialisten en kennisadviseurs.

  • Beleidsterreinen: De Sociale Monitor Ede is ingedeeld naar vier thema’s: Sociale basis, Wmo, Jeugd, Werk & Inkomen. Per thema is inzichtelijk gemaakt welke voorzieningen en hoeveel middelen worden ingezet vanuit de programmabegroting.

  • Beoogde maatschappelijke resultaten: De monitor geeft o.a. per thema inzicht in de mate waarin de gewenste beweging van zwaar naar licht wordt gerealiseerd.

  • Gebruiker(s) van de uitkomsten: De primaire gebruiker van de monitor is de Raad. In tweede instantie wordt de monitor ook door diverse anderen gebruikt: het college, de ambtelijke organisatie en aanbieders in de gemeente. Inwoners kunnen de monitor ook raadplegen.

  • Frequentie publicatie: De Sociale Monitor komt jaarlijks als uitgebreide rapportage beschikbaar. In het najaar worden de cijfers geactualiseerd en worden online ter beschikking gesteld via het online dashboard van de gemeente Ede. De monitor is gekoppeld aan de programmabegroting en aan de planning & control cyclus van de gemeente.

  • Openbaarheid resultaten: De rapportage Monitor Sociaal Domein Ede 2018 is openbaar en online te raadplegen, net als het online dashboard van de gemeente Ede.

Wat zijn kenmerken van de organisatie van het sociaal domein in Ede?

  • De toegang tot hulp ziet er in 2018 op hoofdlijnen als volgt uit: gemeente Ede heeft vier Sociaal Teams voor inwoners met meerdere problemen tegelijk op het gebied van inkomen, opvoeding en/of zorg. Op het gebied van jeugd is netwerkorganisatie CJG actief. Zij verzorgen onder andere vrij toegankelijke ondersteuning en lichte onderstening. Ondersteuning op het gebied van jeugd waarvoor een beschikking nodig is verloopt via de huisarts, Sociaal Team of een gecertificeerde instelling, zoals Jeugdbescherming Gelderland. Per 1 januari 2018 is Werkkracht BV verantwoordelijk voor het begeleiden naar werk van inwoners met een bijstandsuitkering en uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (WSW). Daarnaast zijn er diverse aanbieders die hulp en ondersteuning in het sociaal domein bieden.

Bij wie in Ede kan ik terecht voor meer informatie?