Het proces van vaststellen van de inburgeringsplicht is op 1 maart hervat voor gezinsmigranten en op 25 maart voor asielstatushouders en overige migranten. Op 1 januari is de Wet inburgering 2021 in werking getreden. Vlak na de invoering van het nieuwe inburgeringstelsel bleek dat verschillende nieuwkomers ten onrechte een kennisgeving hadden ontvangen dat zij onder de Wi2021 waren geplaatst. Zij hadden onder de wet uit 2013 moeten vallen. Op verzoek van de minister had DUO daarom het inburgeringsproces tijdelijk stilgelegd.

Het proces voor asielstatushouders onder de nieuwe wet lag langer stil dan voor gezinsmigranten, omdat DUO en het COA een onvolkomenheid in hun informatiesystemen moesten herstellen. Door de toenemende nieuwe opvangvormen voor asielstatushouders kwam het voor dat inburgeringsplichtigen aan verkeerde gemeenten werden gekoppeld (adressenkwestie). Vanaf 25 maart zijn de informatiesystemen van COA en DUO hierop ingesteld.

Nieuwkomers die in januari 2022 ten onrechte een brief ontvingen dat ze onder de Wet inburgering (Wi)2021 moesten inburgeren, mogen kiezen onder welke wet ze willen inburgeren: de Wi2021 of de oude wet uit 2013. Dat heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) besloten.

Situatieschets

Om gemeenten meer uitleg te geven over het wat en hoe rondom de complicatie is er gewerkt aan een uitgebreide situatieschets. Hierin vindt u meer informatie over de verschillende onderdelen; wat de complicatie is, welke acties er zijn ondernomen, hoe de herstart in zijn werk gaat, wat er naar de inburgeraar is gecommuniceerd en waar de gemeente rekening mee kan houden.

De situatieschets is bedoeld voor uitvoerenden die werken met het Portaal Inburgering van DUO, maar ook voor beleidsmedewerkers, informatiemanagers en projectleiders die in de uitvoering betrokken zijn bij de herstart van het proces.

Nieuwsberichten

Herstelbrief inburgeraars

Op 16 februari heeft DUO een brief gestuurd naar de inburgeraars waarvan de persoonsgegevens ten onrechte zijn gedeeld met gemeenten en andere inburgeringsorganisaties.

Op 9 februari heeft DUO een brief gestuurd naar de groep inburgeraars die ten onrechte is aangeschreven.

Vragen en antwoorden

Contact

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via helpdeskvluchtelingen@vng.nl of 070-3738393.