DUO hervat uiterlijk 1 maart het opleggen van de inburgeringsplicht aan gezinsmigranten. Uiterlijk 25 maart wordt het proces voor alle inburgeraars onder de Wet inburgering 2021 (Wi2021) weer opgestart. DUO had het proces van opleggen van de inburgeringsplicht tijdelijk stilgelegd wegens een complicatie.

Half januari kwam aan het licht dat een aantal inburgeringsplichtigen ten onrechte onder de Wi2021 was geplaatst. Ze hadden onder de wet uit 2013 moeten vallen. Dit leidde ook tot privacyrisico’s, omdat gemeenten gegevens hadden ontvangen van inburgeringsplichtigen die ze niet hadden mogen krijgen. Dit is inmiddels opgelost. Gemeenten zijn erover geïnformeerd en ontvangen sinds half januari geen gegevens meer van DUO over nieuwe inburgeraars onder Wi2021.

Hervatting voor gezinsmigranten

Op verzoek van minister Karien van Gennip had DUO het proces tijdelijk stilgezet. Sinds die tijd hebben SZW en partners in de uitvoering hard gewerkt aan een oplossing. DUO heeft uiterlijk 1 maart de systemen aangepast, zodat gezinsmigranten dan weer een kennisgeving van hun inburgeringsplicht ontvangen. Zij kunnen dan aan de slag met hun inburgering.  

Hervatting voor asielstatushouders

Voor de andere groepen, waaronder de asielstatushouders, neemt dat omwille van zorgvuldigheid iets meer tijd in beslag. Dat heeft mede te maken met een benodigde aanpassing in de gegevensuitwisseling tussen het COA en DUO.  Gemeenten krijgen nu soms gegevens van inburgeringsplichtigen te zien die eigenlijk bij een andere gemeente horen. Het COA en DUO hebben uiterlijk 25 maart een oplossing hiervoor in hun systemen verwerkt.

Dit betekent voor gemeenten dat zij zich in de komende weken kunnen voorbereiden op het herstarten van de processen, eerst van de gezinsmigranten en dan van asielstatushouders en overige migranten.

Het hervatten van het opleggen van de inburgeringsplicht onder de Wi2021 had de grootste prioriteit. Daarnaast wordt gekeken naar een oplossing voor de inburgeringsplichtigen die ten onrechte onder de Wi2021 zijn geplaatst. Deze personen en gemeenten worden hierover geïnformeerd zodra er meer bekend is.

Meer informatie