Gemeenten, provincies en andere regionale stakeholders zijn belangrijke partners als het gaat om innovatie, energietransitie, verduurzaming, een leven lang ontwikkelen en digitalisering van het MKB, stelt ook minister Micky Adriaansens (EZK). Vandaag heeft zij een hoofdlijnendebat met de Tweede Kamer.

In aanloop naar dit debat heeft de VNG bij de Kamer 3 punten onder de aandacht gebracht:

  1. Ondersteun het MKB via gemeenten. De ambitie van het kabinet is goed, op onderdelen zijn er ook middelen. De hamvraag is: hoe krijgen we het uitgevoerd?
  2. Snoei in het aantal beleidsinstrumenten. Afstemming van EZK met SZW, OCW en VWS is daarbij nodig, zodat we in de regio kunnen komen tot een aanpak waarin de ondernemer en inwoner centraal staat en niet de regeling.
  3. Leer van de goede ervaringen bij de regiodeals, gebruik het Nationaal Groeifonds. Regionale economieën zijn de beste bouwstenen voor een nationale groeistrategie. 

Ondersteun het MKB via gemeenten

Onze oproep:

  • Benut én investeer als rijk in de huidige infrastructuur van gemeentelijke dienstverlening aan ondernemers.
  • Ga in overleg met de VNG over de rol die gemeenten (verder kunnen) spelen in het bereiken van het brede MKB
  • Maak de gemeentelijke ondernemersdienstverlening, vanuit de één overheidsgedachte, onderdeel van een overzichtelijke basisinfrastructuur voor ondernemers.

Snoei in het aantal beleidsinstrumenten

Onze oproep:

  • Zorg dat regio’s effectief kunnen werken aan voldoende en goed opgeleid personeel, ga hierover in gesprek met gemeenten en provincies.
  • Toets de uitvoerbaarheid van (veelal sectorale) regelingen. Verminder, voeg samen en versimpel en verbeter waar mogelijk.
  • Maak verduurzaming van de arbeidsmarkt en talentontwikkeling mogelijk door structurele middelen beschikbaar te stellen (veel middelen zijn incidenteel).

Leer van de goede ervaringen bij de regiodeals, gebruik het Nationaal Groeifonds

Onze oproep:

  • Leg in de Instellingswet Nationaal Groeifonds vast dat het fonds kan worden ingezet voor goede regionale plannen waarin overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen samenwerken om de economie te versterken.
  • Bevorder interbestuurlijke samenwerking om de uitvoeringskracht van de regio verder te ontsluiten.
  • Richt het beleidsinstrumentarium en de middelen naar de regio.

Meer informatie