Koningin Máxima bracht vandaag een werkbezoek aan Breda. Zij sprak daar met mkb-ondernemers over de impact van de coronacrisis en hun visie op de toekomst. De gesprekken vonden plaats onder leiding van wethouder Boaz Adank die ook voorzitter is van de Taskforce economisch herstel en transitie van de VNG.

Burgemeester Paul Depla nam ook deel aan de gesprekken. Koningin Máxima is lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, ingesteld door het ministerie van EZK om ondernemerschap in Nederland te stimuleren. Het comité neemt de ervaringen uit de gesprekken mee in een advies om de dienstverlening aan het mkb te verbeteren.

Gevolgen coronamaatregelen voor ondernemers

De eigenaar van een kledingatelier, een horecaondernemer en de eigenaar van een beautycenter vertelden in het eerste gesprek over de gevolgen van de coronamaatregelen voor hun bedrijf. Zo was er grote afname van het aantal orders, stond de inkoop onder druk, moest door sluiting personeel ontslagen worden en ontstonden er financiële problemen. De ervaringen met de inzet van de ‘Roadmap Horeca’ kwamen ook ter sprake: dit is een lokale bedrijfsscan om het toekomstperspectief in kaart te brengen. De ondernemers vertelden verder hoe zij de ondersteuning en dienstverlening vanuit het rijk, gemeenten, ondernemersverenigingen, adviesbureau’s en digitale platforms ervaren.

Koningin Maxima in gesprek met ondernemers, wethouder Adank en burgemeester Depla

foto: Gemeente Breda

Uitdagingen voor de komende tijd

In het tweede gesprek lag de focus meer op de uitdagingen voor de komende tijd, zoals de arbeidsmarktproblematiek, de aanpak van schulden bij ondernemers, herstel en weerbaar maken van het mkb, verduurzaming en digitalisering. Koningin Máxima sprak met de eigenaren van een evenementenbureau, een grote modezaak en een sociale onderneming die door de crisis diverse acties heeft opgezet om lokale ondernemers te helpen.  Bij dit gesprek sloot ook burgemeester Depla aan, hij stuurt in VNG-verband de commissie aan die de ‘Sociale Impact van Corona’ monitort en is ook voorzitter van de expertgroep Lange Termijnaanpak Corona.

Meer informatie