Korte terugblikken op de bijeenkomsten van de Taskforce economisch herstel en transitie.

Woensdag 30 maart 2022

De taskforce besprak de schuldenproblematiek van ondernemers en de economische gevolgen van de Oekraïne-crisis. De VNG is in gesprek met EZK en SZW en werkt aan een reactie op een brief van het kabinet over de schuldhulpverlening. De taskforce wil dat ondernemers moeten kunnen investeren in digitalisering, duurzaamheid en inclusie. De Oekraïne-crisis leidt tot stijgende kosten voor ondernemers, grondstoffen worden duurder. Misschien komen er wel meer arbeidskrachten.

Woensdag 2 februari 2022

De taskforce besprak de mogelijkheden van het nieuwe regeerakkoord. Tess Schrijvenaars presenteerde de resultaten van een enquête onder de taskforce-leden. Zij zijn in hoofdlijnen tevreden over de prioriteitstelling en het functioneren van de taskforce. De taskforce is een gewaardeerde gesprekspartner van landelijke koepels en ministeries. De komende periode zou de taskforce de focus kunnen leggen op regionale economie.

Donderdag 9 december 2021

De taskforce ging in gesprek met Paul van Dijk van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap over de staat van het MKB in 2021. De taskforce stuurt een brief over de steunmaatregelen en de noodzaak voor een lange termijnstrategie. Er worden voorbereidingen getroffen voor een citydeal vitale binnensteden, en er komt een gesprek met de P10 over de aanpak van dorpskernen. Bespreking eerste aanzet paper regionale economie; aandacht voor het belang van regio’s in de nationale economie, een schets van de grote opgave, en de uitvoeringskracht van de regio’s.

Donderdag 28 oktober 2021

Bespreking lobby om als regionale overheden aan tafel te komen bij het opstellen van een Nederlands herstelplan voor het Europese herstelfonds. Bespreking strategie en actieplan vitale binnensteden en kernen. Belangrijk om de opgave goed in kaart te brengen, gemeenten kunnen dit niet alleen. Bespreking voortgang op human capital; verdere gesprekken met koepels werkgevers en werknemers nodig. Drie wethouders gaan aan de slag met het thema regionale economie.

Woensdag 15 september 2021

Toelichting op het rapport 'Herstel van Binnensteden: wat is er nodig voor een vitale en duurzame binnenstad' en bespreking acties van de VNG, G4 en G40, 3 wethouders gaan dit onderwerp trekken. Bespreking reactie op aflopen steunmaatregelen kabinet en de activiteiten van de taskforce in de tweede helft van het jaar, onder andere op de thema’s human capital en breed MKB.

Donderdag 8 juli 2021

Terugkoppeling van bestuurlijke overleggen met de ministers Blok en Ollongren, staatssecretaris Keijzer, en het directeurenoverleg rijk-regio-MKB over de opgavetafels. Bespreking white paper Human Capital; een wendbare en weerbare beroepsbevolking als basis voor brede welvaart, naar een regionaal georiënteerde human capital aanpak. De trekkende wethouders gaan in gesprek met IPO, UWV, onderwijskoepels, koepels van werkgevers en werknemers en de DG’s van OCW, SZW en EZK.

Donderdag 20 mei 2021

Discussie over de verlenging van het crisis- en herstelpakket. Bespreking paper Gemeenten partner in economisch herstel. In de paper is het ambtelijk voorwerk en de discussie in de vorige taskforce verwerkt. De taskforce is tevreden met de hoofdlijnen van het stuk en stelt nog een aantal toevoegingen en aanpassingen voor. Daarmee is de paper klaar voor extern gebruik.

Woensdag 14 april 2021

Voorbespreking overleg met IPO en DG’s van EZK, BZK en SZW, nabespreking van gezamenlijke werkbijeenkomst met de SER over een Leven Lang Ontwikkelen (LLO) en overleg met EZK over tegemoetkoming vaste lasten. Presentatie en bespreking aanpak van de thema’s breed MKB, human capital en binnensteden. Bespreking van de lobby-fiches economie.

Donderdag 19 maart 2021

Oprichtingsvergadering. De bedoeling van de taskforce is een bundeling van krachten uit de verschillende VNG-commissies en de netwerken G4, G40, M50 en P10 op het thema economisch herstel. De afgelopen maanden zijn er in het VNG-bureau, samen met onder andere de G40, al diverse bouwstenen ontwikkeld. De VNG zit aan opgavetafels samen met IPO en het rijk met als thema’s breed MKB, gebiedsontwikkeling en human capital. De wensen en ambities van de leden van de taskforce zijn geïnventariseerd. Ook is gesproken over de wenselijkheid van allianties zoals MKB Nederland, de Retailagenda en het UWV.