De gemeente heeft een notitie geschreven over hoe om te gaan met de huisvesting voor arbeidsmigranten. Daarin wordt een aantal kaders vastgesteld waar huisvesting aan moet voldoen, waar die moet komen en wie daar gebruik van zouden mogen maken. De notitie wordt volgende week besproken in de gemeenteraad.

Sommige bedrijven in Lelystad hebben moeite personeel te vinden uit Lelystad zelf en moeten daarvoor een beroep doen op mensen uit andere landen. De gemeente erkent dat en stelt dat die bedrijven wel belangrijk zijn voor Lelystad, vanwege de logistieke hotspot die Lelystad wil zijn.

Om die mensen vervolgens goed te kunnen huisvesten, is er nieuw beleid nodig. Eerder heeft de politiek besloten de mogelijkheden voor het splitsen van woningen voor kamerverhuur in gewone woonwijken vrijwel in zijn geheel niet meer toe te staan. Kamerverhuurpanden leiden vaak tot overlast in woonwijken: veel geparkeerde auto’s, veel mensen en lawaai en niet altijd goed onderhouden woningen en tuinen. Het gevolg is wel dat er nu een dringende behoefte is aan huisvesting voor arbeidsmigranten.