Rapporten zijn er al genoeg: er moet inmiddels hoognodig echt wat gebeuren tegen misstanden rondom werk en wonen bij arbeidsmigranten. Met die boodschap stond vakbond FNV maandagmiddag op het Plein voor de Tweede Kamer. ‘Vijftien matrassen in een kamer: dat is toch niet normaal?’

David José Silva Vilaça (26) staat op een schavotje, met een groot bord van kunststof voor zijn neus. ‘Iedereen een eigen slaapkamer’, prijkt bovenaan het lijstje met vier punten. ‘Een verbod op huisuitzetting’, staat eronder. Silva werkte de afgelopen twee jaar grotendeels in Nederland. Via diverse uitzendbureaus en in verschillende distributiecentra.

Silva, opgeleid als fysiotherapeut, ziet het werk dan ook vooral als opstap naar een toekomst in Nederland. “Het werk vind ik voor nu prima”, legt hij uit. “Daar heb ik eigenlijk nooit problemen mee.” Maar over de manier waarop dat werk en de bijbehorende huisvesting georganiseerd zijn, blijft hij zich verbazen. Want iedereen een eigen slaapkamer, zoals op zijn bord staat? “Nu zit ik in Waalwijk, en heb ik tijdelijk een ruimte voor me alleen", vertelt hij. “Maar hiervoor deelde ik die met een jongen die aan de drugs zat. Ik heb vier nachten niet kunnen slapen.”

Meer informatie

Het volledige artikel staat op de website van Trouw.