VNG International volgt ook in het buitenland de ontwikkelingen rondom COVID-19 en gemeenten. We zoomen in op België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Japan, Nieuw-Zeeland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zweden en Zuid-Korea. Sommige van deze landen zijn vergelijkbaar met Nederland als het gaat om de organisatie en werkzaamheden van gemeenten, anderen zijn in staat de coronacrisis goed te beheersen. Een derde groep landen loopt steeds een stapje voor op ons, waardoor we leerpunten konden ophalen.

Wilt u meer weten over 1 van onderstaande trends/praktijkvoorbeelden of bent u benieuwd hoe andere COVID-zaken in het buitenland worden aangepakt? Neem dan contact op met Irene ten Teije.

Handhaving quarantaine

Veel landen kregen in het najaar van 2020 te maken van een (sterke) opleving in het aantal gevallen van COVID-19 en de daaraan gekoppelde gevolgen. Daarom werden in verschillende landen (opnieuw) lockdown- en/of quarantainemaatregelen ingevoerd. In verschillende gevallen zijn de lokale en regionale overheid verantwoordelijk voor het toezien op de naleving hiervan. Hieronder een voorbeeld uit het buitenland: 

  • In een online artikel worden de manieren toegelicht waarop verschillende staten in de VS de quarantaineregels voor reizigers handhaven. In New York gaat bijvoorbeeld het bedrag van de boete voor overtreders bij elke volgende overtreding omhoog, terwijl in Massachusetts telkens een nieuwe boete (van eenzelfde bedrag) volgt per dag dat een persoon of bedrijf in overtreding is. Jagdish Khubchandani, professor in public health aan de New Mexico State University, licht in het artikel echter toe dat het in de praktijk zeer lastig is voor staten om de naleving van quarantaine voor inkomende reizigers te monitoren en dat er toch vooral een beroep wordt gedaan op het de eigen verantwoordelijkheid. De meest effectieve manier om te monitoren voor staten lijkt samenwerking met de inwoners die in hun buurt en (sociale) omgeving een oogje in het zeil houden wat betreft naleving van de regels, zoals gebeurt in de staat Connecticut

Stimuleren van quarantaine

Ook zijn lokale overheden actief in het stimuleren van bewoners om zich vrijwillig aan de maatregelen van quarantaine en zelfisolatie te houden. Een aantal voorbeelden:

  • In Frankrijk wordt zelfisolatie niet meer wettelijk afgedwongen als iemand positief is getest op het coronavirus. In plaats daarvan zullen er 'huisbezoeken' plaatsvinden, zodat geïnfecteerden kunnen worden geholpen, kondigde premier Jean Castex aan in zijn toesprak over de volgende stappen rondom handhaving. Iedereen bij wie het virus wordt vastgesteld, krijgt een huisbezoek van een multidisciplinair, professioneel team, inclusief een gezondheidswerker en een verpleger. Deze huisbezoeken worden georganiseerd door lokale gezondheidsdiensten. Er wordt verwacht dat op deze manier de contactopsporing van zieke mensen zal verbeteren. Ook kan het team advies geven aan mensen die zichzelf isoleren en indien nodig extra hulp en ondersteuning, bijvoorbeeld bij het halen van boodschappen. Verder wordt er ook aan een soort charter gewerkt dat aan een patiënt zal worden overhandigd zodra hij/zij een test doet. In dat charter wordt de geteste persoon aangemoedigd om zichzelf te isoleren als de test positief blijkt te zijn.
  • In het Verenigd Koninkrijk is vanaf 14 december de zelfisolatieperiode (quarantaine) verkort van 14 naar 10 dagen. De verkorte zelfisolatieperiode geldt voor mensen die in contact zijn geweest met mensen die het coronavirus hebben en voor mensen die na terugkeer uit risicolanden de opdracht krijgen om in quarantaine te gaan.
    In Engeland en Wales wordt de NHS-app gebruikt waarbij een teller aangeeft tot wanneer iemand in zelfisolatie hoort te verblijven. Dit alles naar aanleiding van onder meer een recente studie waaruit bleek dat minder dan 20% van de mensen volledig voldeed aan zelfisolatie – hoewel daarin geen onderscheid werd gemaakt tussen mensen die niet voldoen aan de regels omdat ze even alleen een wandeling maken en mensen die zich helemaal niet aan de maatregelen houden. Er is vastgesteld dat de sleutelfactor voor het niet kunnen/willen isoleren economische tegenspoed is. Daarom wordt in Engeland en Wales nu ook financiële steun geboden aan personen met een laag inkomen die door zelfisolatie bijvoorbeeld niet naar hun werk kunnen gaan. In de NHS-app is een speciale functie opgenomen om deze financiële steun direct aan te vragen, zodra iemand het advies krijgt in quarantaine te gaan.
    Ook in Noord-Ierland ontwikkelde de overheid in samenwerking met de gezondheidsdienst een app met vergelijkbare functies
  • In Canada breidde de regionale overheid van de provincie British Columbia in december de capaciteit om COVID-gerelateerde boetes te innen uit. Te denken valt aan boetes voor bijeenkomsten in de openbare ruimte met te veel personen en voor het openhouden van een horecagelegenheid. Er wordt meer capaciteit ingezet om langs te gaan bij bedrijven en organisaties om de naleving van COVID-19-maatregelen te controleren. Daarnaast krijgen schuldig bevonden personen of instanties nu maar maximaal 30 dagen de tijd om hun boete te betalen, waar ze voorheen tot maximaal een jaar herinneringen konden krijgen.
  • In Zuid-Korea ondersteunen lokale overheden op verschillende manieren personen en gezinnen die in quarantaine moeten:
    o    Lokale overheden richten samen met bestaande hotels coronahotels in voor reizigers. De hotels worden gedeeltelijk tegemoetgekomen in extra kosten die ze maken. 
    o    Er is een app ontwikkeld waarvan personen en gezinnen in quarantaine gebruik kunnen maken met veiligheidsmonitoring. Lokale overheden lenen smartphones uit aan personen die daar normaal geen toegang hebben toe hebben. Ook helpen zij personen in quarantaine zonder internettoegang met toegang tot diensten, zoals het online bestellen van boodschappen.