Van de VVD is een motie aangenomen om binnen Leidschendam- Voorburg fraude met zorggeld aan te pakken. Door de motie van raadslid Sabrina van den Heuvel wordt het College verzocht om zich in te zetten voor bestrijding van fraude en onrechtmatig gebruik van zorggelden door zorgaanbieders.

Dit dient dan te gebeuren door het blokkeren van zorgaanbieders bij onrechtmatigheden. Tevens dient men te handelen als er een strabaar feit is gepleegd middels het strafrecht en moet men inwoners aan te schrijven als er ongewoon declaratiegedrag wordt gesignaleerd. Ook wil Van den Heuvel dat de gemeente een oproep doet om vreemde zaken te melden. 


Een wereld te winnen

De aandacht voor de aanpak van zorgfraude door gemeenten groeit. Casuïstiek en verhalen in de media tonen de noodzaak daarvoor ondubbelzinnig aan. Ze laten ook zien dat de fraude zich in verschillende vormen manifesteert. Het rapport ‘Een wereld te winnen’ geeft inzicht in aard én aanpak van zorgfraude.

VNG Naleving gaf het bureau LokaleZaken opdracht om de fraude binnen de Wmo 2015 en Jeugdwet inzichtelijk te maken en aanbevelingen te doen voor een effectieve aanpak. Het resultaat is het rapport ‘Een wereld te winnen’ | Over zorgfraude (Wmo 2015 en Jeugdwet)’. Hierin worden onder meer 6 fraudestrategieën en 63 fraudetactieken onderscheiden.

> Meer informatie