Nadat recent een rapport werd gepresenteerd over misstanden onder zorgaanbieders in de regio Twente zijn er bij de Almelose wethouder Eugène van Mierlo meerdere nieuwe meldingen binnengekomen over verdachte situaties.

Daarbij gaat het om zorgbedrijfjes die zorgfraude zouden plegen of zich mogelijk schuldig maken aan andere criminele praktijken. In een aantal gevallen leidt dat tot nieuwe onderzoeken, aldus Van Mierlo die vanavond te gast is in Thuis in Overijssel, het tv-programma van RTV Oost.

Nieuwe meldingen

Vooral Almelo heeft de afgelopen jaren serieus werk gemaakt van de bestrijding van zorgfraude. Verantwoordelijk wethouder Van Mierlo wordt zodoende zo onderhand gezien als het gezicht van het strengere beleid. Na de presentatie van het rapport zijn bij de wethouder de afgelopen twee weken meerdere nieuwe meldingen binnen gekomen over vermeende misstanden bij zorgbureaus.

Slapende honden

Van Mierlo is overigens terughoudend wat de nieuwe meldingen inhouden: "In een aantal gevallen gaat het om zorgbureaus die bij ons reeds bekend zijn. Maar er zijn ook nieuwe namen bij." Hij wil niet ingaan op de vraag wat de klachten zijn. "Omdat we de situatie eerst in alle rust willen onderzoeken. Dat doen we zoveel mogelijk achter de schermen. We willen natuurlijk ook geen slapende honden wakker maken."

Meer informatie

Het volledige artikel staat op de website van RTV Oost.


Een wereld te winnen

De aandacht voor de aanpak van zorgfraude door gemeenten groeit. Casuïstiek en verhalen in de media tonen de noodzaak daarvoor ondubbelzinnig aan. Ze laten ook zien dat de fraude zich in verschillende vormen manifesteert. Het rapport ‘Een wereld te winnen’ geeft inzicht in aard én aanpak van zorgfraude.

VNG Naleving gaf het bureau LokaleZaken opdracht om de fraude binnen de Wmo 2015 en Jeugdwet inzichtelijk te maken en aanbevelingen te doen voor een effectieve aanpak. Het resultaat is het rapport ‘Een wereld te winnen’ | Over zorgfraude (Wmo 2015 en Jeugdwet)’. Hierin worden onder meer 6 fraudestrategieën en 63 fraudetactieken onderscheiden.

> Meer informatie