Organisatie

Ministerie van BZK, Europa Decentraal

Publicatie soort

Factsheet

Jaar van uitgifte

2020

Het ministerie van BZK en Europa Decentraal hebben een factsheet gemaakt met het oog op gemeentelijke coronasteun aan de lokale cultuur. Deze bevat een stappenplan.

  1. Ga na of het noodzakelijk is om (extra) ondersteuning te bieden aan een culturele instelling als deze ook in aanmerking komt voor bestaande steunmaatregelen. 
  2. Bepaal aan de hand van een staatssteuntoets of de staatssteuncriteria van toepassing zijn op de voorgenomen steunmaatregel voor een culturele instelling.
  3. Als de staatssteuncriteria van toepassing zijn, moet een steunmaatregel in principe worden aangemeld bij de Europese Commissie, tenzij 1 van de vrijstellingsverordeningen van toepassing is. De de-minimisvrijstellingsverordening of de algemene groepsvrijstellings-verordening (in het bijzonder artikel 53 AGVV) kunnen vaak uitkomst bieden.
  4. Als een steunmaatregel voor een culturele instelling wel staatssteun betreft en niet onder een vrijstellingsmogelijkheid past, moet u de steun in beginsel aanmelden bij de Europese Commissie.