Nieuws
De VNG blijft zich inzetten voor een samenhangend beleid in de asielketen dat uitvoerbaar is voor gemeenten. Ook moet de VNG met het nieuwe kabinet in gesprek om arbeidsparticipatie bij asielzoekers te stimuleren en regie te nemen op het nieuwkomersonderwijs. Dat is vandaag besloten tijdens de ALV.
De VNG ondersteunt op hoofdlijnen de voorgestelde wijziging van het Besluit inburgering 2021 over het meetellen van de taaluren. Wel vragen we op 2 onderdelen aandacht en leveren we suggesties voor verbetering.
In haar speech op de Extra ALV ging VNG-voorzitter Sharon Dijksma in op de zoektocht naar de balans tussen taken en middelen en de samenwerking met de rijksoverheid. Ook uitte ze haar zorgen over de uitvoerbaarheid van het hoofdlijnenakkoord, met name over asielopvang en het intrekken van de Spreidingswet.
De Staatscommissie demografische ontwikkelingen stelt een gematigde groei voor van de bevolking via beheerste immigratie. Dit lijkt een verstandige keuze om de effecten van vergrijzing op te vangen. In een position paper stellen we onder andere voor om werk te maken van onbenut arbeidspotentieel.
Gemeenten worden geconfronteerd met hogere aantallen inburgeraars dan bij de invoering van de inburgeringswet (Wi2021) werd verwacht. Het rijk komt gemeenten niet tegemoet in de extra kosten die ze nu maken, ondanks eerdere afspraken.
De VNG en Divosa steunen de voorgenomen wijzigingen in de Participatiewet. Gemeenten kunnen daardoor structureel maatwerk bieden in het financieel ontzorgen van statushouders. Wel vragen beide organisaties nog aandacht voor de uitvoering van deze wijziging.
Het voorstel om in de Wet inburgering 2021 het begrip 'gehuisvest' uit te breiden met 'of dient te worden' heeft impact op gemeenten. Door deze aanpassing start de verantwoordelijkheid op het moment dat het COA de statushouder koppelt aan een gemeente in plaats van op het moment van huisvesten.
Op basis van de uitspraak van de Raad van State heeft staatssecretaris Van der Burg besloten de beëindiging van de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming voor derdelanders op te schorten tot er een uitspraak is van het Europees hof. Dit geeft gemeenten en derdelanders voorlopig duidelijkheid.
Het ministerie van JenV heeft 24 april gereageerd op onze vragen over spoedopvang voor asielzoekers. De beantwoording is een eerste stap in het verschaffen van duidelijkheid voor gemeenten, maar de VNG constateert dat er nog steeds veel vragen zijn.