Nieuws
De VNG voelt weinig betrokkenheid van het kabinet bij de gemeentelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. De opvanglocaties zitten vol en zijn op deze manier niet langer houdbaar. Ook zijn er zorgen over de mentale gezondheid van Oekraïners.
Het wetsvoorstel dat gemeenten verbiedt statushouders met voorrang huisvesting aan te bieden, zorgt dat de doorstroming van deze groep uit de azc’s compleet gaat vastlopen. Volgens de VNG is de wet voor gemeenten onuitvoerbaar en worden de gevolgen afgeschoven op de samenleving.
Gemeenten maken zich grote zorgen over de effecten van de voorstellen die in de begroting voor het ministerie van Asiel en Migratie worden gedaan. Terwijl de opgave voor opvang van asielzoekers zal toenemen, worden de benodigde middelen fors gekort, met name vanaf 2027.
Het kabinet heeft 2 nieuwe regelingen geïntroduceerd waarmee gemeenten worden aangespoord om statushouders versneld te huisvesten. De VNG waarschuwt gemeenten dat hier verstrekkende risico’s aan vast kunnen zitten. Mede omdat er geen uitvoeringstoets is gedaan.
De VNG maakt zich ernstige zorgen over het gebrek aan samenhang in het huidige asiel- en migratiebeleid en in het beleid rond de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het kabinet richt zich op instroombeperking, maar doet dit zonder een samenhangend pakket aan maatregelen en toetsing op uitvoerbaarheid.
Sinds 1 januari moeten gemeenten een eigen bijdrage innen bij ontheemden uit Oekraïne. Tijdens de implementatieperiode voorzag de VNG in ieder geval 2 knelpunten bij de invoering. We vroegen het ministerie van Asiel en Migratie deze met spoed op te lossen. In dit bericht de stand van zaken.
De VNG is verbaasd dat het kabinet in één week 2 tegengestelde signalen geeft over de huisvesting van statushouders. Dit creëert chaos en verwarring, is ineffectief beleid en als gevolg daarvan ook een situatie die niet uit te leggen is aan inwoners.
Zolang de Spreidingswet en de taakstelling nog gelden, moet het rijk de knelpunten in de uitvoering meehelpen oplossen, zoals de financiering van de opvanglocaties. De VNG vraagt aan de Kamercommissie voor asiel en migratie om dit op 5 februari mee te nemen in het debat met minister Faber.
In het realiseren, in stand houden en vernieuwen van gemeentelijke gebouwen gaat veel geld om. Daarom is het van belang goed en meerjarig inzicht te hebben in het nut van deze gebouwen en de te verwachten kosten. Een nieuwe handreiking biedt gemeenten een praktisch hulpmiddel om dat inzicht te krijgen.
De minister van Asiel en Migratie heeft eind december bijna 90.000 door gemeenten voorgedragen opvangplekken voor de opvang van asielzoekers vastgesteld. Ook heeft ze het resterende deel van de plekken verdeeld onder gemeenten in de provincies die niet tot een volledig aanbod kwamen.