De VNG doet een dringend beroep op de Tweede Kamer om de stemming over de Wet versterking regie volkshuisvesting uit te stellen, en niet in te stemmen met de Asielnoodmaatregelenwet. Beide bevatten amendementen die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau.
Chaos compleet
Voorzitter Sharon Dijksma:
De chaos op het asieldossier is met deze amendementen compleet. Gemeenten moeten straks de ene wet overtreden om zich aan een andere wet te kunnen houden.
Onmogelijk om statushouders te huisvesten
Het amendement-Mooiman sluit statushouders in alle gevallen uit van het urgentiebeleid bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Dit leidt tot een langere verblijfsduur in opvangcentra, hogere druk op de al overvolle opvangcapaciteit en het stilvallen van de aan de huisvesting gekoppelde inburgeringstrajecten. Met dit amendement wordt het voor gemeenten onmogelijk om uitvoering te geven aan hun wettelijke taak volgens de Huisvestingswet. Dit is onwerkbaar.
Gezamenlijke oproep
De VNG roept in een gezamenlijke brief met Aedes en de Woonbond (pdf, 130 kB) de Tweede Kamer op om de stemming over de Wet Regie Volkshuisvesting uit te stellen tot na het zomerreces en om de gewijzigde wet met het amendement ter advisering voor te leggen aan de Raad van State.
Ook hulp door gemeenten strafbaar
Daarnaast roept de VNG de Tweede Kamer op om niet in te stemmen met de Asielnoodmaatregelenwet. Deze wet is uitgebreid met het amendement Vondeling dat illegaal verblijf strafbaar stelt. Nadrukkelijk wordt daarbij gewezen op het risico dat ook indirecte hulp aan iemand met illegaal verblijf strafbaar kan worden gesteld op basis van medeplegen.
Tegenstrijdig
Het brengt met name gemeenten die nu een basale opvang bieden aan ongedocumenteerden en werken aan hun terugkeer in een onmogelijke positie. Onlangs heeft de rechter de voormalige minister van Asiel & Migratie verplicht om opvang te bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Het gisteren aangenomen amendement stelt dat het voor organisaties strafbaar wordt om deze hulp te bieden. De VNG ziet niet hoe gemeenten hier dan uitvoering aan moet gegeven, zonder zelf de wet te overtreden.
Problemen verplaatsen zich
Door de strafbaarstelling zullen veel ongedocumenteerden hulp gaan mijden, waardoor de kans op mensenhandel, uitbuiting en dakloosheid toeneemt. Naar verwachting verplaatst deze groep zich naar de straten van steden en dorpen met alle risico’s van dien.