De Eerste Kamer heeft er grote moeite mee dat gemeenten vanaf 2026 financiële problemen krijgen door toedoen van het kabinet. Dat blijkt uit 3 moties die vandaag zijn aangenomen. Dat de senaat zich hierover uitspreekt, is bijzonder: de begrotingen worden meestal zonder bespreking aangenomen.
Nieuws
Nieuws
In een brief aan minister-president Dick Schoof doet de VNG, mede namens de netwerken G4, G40, M50, P10, K80 en R8, een laatste dringende oproep aan het kabinet om tot concrete afspraken te komen.
De VNG nodigt gemeentebestuurders van harte uit voor onze Ledenbijeenkomst op vrijdag 21 maart. Tijdens deze bijeenkomst blikken we terug op het Overhedenoverleg van 17 maart, waar we met het kabinet in gesprek gaan over de financiële positie van gemeenten. Dit is hét moment om onze stem kracht bij te zetten.
De VNG sprak 18 februari met de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer over de voeding van het gemeentefonds en de financiële belemmeringen voor voldoende investeringen. Het gesprek en de VNG-presentatie zijn nu terug te zien.
De VNG waardeert de betrokkenheid van de Eerste Kamer bij de financiën van gemeenten. Op 14 januari is er een vergadering over de gemeentefondsbegroting en over de wijziging van het Besluit Financiële verhoudingen. Hiervoor stuurden we onze aandachtspunten.
De accressen 2025-2029 in de Septembercirculaire gemeentefonds 2024 blijken te laag te zijn vastgesteld. De ministeries van BZK en Financiën informeren gemeenten over de nieuwe standen van de accressen, zodat ze dit extra geld nog in de begroting 2025 en de meerjarenraming 2026-2028 kunnen verwerken.
Op dinsdag 28 mei is de nieuwe meicirculaire van het gemeentefonds verschenen. Met deze Meicirculaire gemeentefonds 2024 worden gemeenten geïnformeerd over de wijzigingen van het gemeentefonds naar aanleiding van de Voorjaarsnota 2024 van het rijk. De VNG vat het voor u samen.
Met de Voorjaarsnota 2024 zijn de accressen voor 2024 en latere jaren herzien. Om hiervan een beeld te geven, komt de VNG met een eerste duiding.
De Voorjaarsnota laat betekenisvolle stappen zien voor gemeenten. De oploop van de opschalingskorting wordt structureel geschrapt. Door heldere afspraken over objectieve indexering en fondsvorming is een rechtvaardige risicoverdeling van de zorgkosten (Wmo) geregeld.
Voor de uitvoering van de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA) krijgen gemeenten een decentralisatie-uitkering van € 3 miljoen. Per gemeente is er een startbedrag van € 1500.