De Voorjaarsnota laat betekenisvolle stappen zien voor gemeenten. De oploop van de opschalingskorting wordt structureel geschrapt. Door heldere afspraken over objectieve indexering en fondsvorming is een rechtvaardige risicoverdeling van de zorgkosten (Wmo) geregeld.

Hier wordt kracht bij gezet door een extra reservering van € 75 miljoen voor de Wmo in 2026 oplopend tot € 300 miljoen in 2029. Daarnaast wordt op korte termijn een plan uitgewerkt om te komen tot een vermindering van het aantal specifieke uitkeringen. 

In onze ledenbrief leest u een toelichting op de Voorjaarsnota 2024 (pdf, 244 kB)

Reactie VNG

VNG-voorzitter Sharon Dijksma: ‘Sinds lange tijd zijn gemeenten met het rijk in gesprek over de gemeentefinanciën. In het voortdurende geschil over de opschalingskorting voelden we ons soms roependen in de woestijn, maar na 12 jaar kunnen we dit nu eindelijk achter ons laten. Er gaat een streep door de opschalingskorting. Voor veel gemeenten is de opschoonactie voor specifieke uitkeringen van grote impact. Er komt ook extra geld voor de indexering van de zorgkosten. In 2026 gaat dat om een bedrag van € 75 miljoen en dat loopt op tot 300 miljoen in 2029. Kijkend naar de lange termijn zie ik een structurele plus van 1 miljard.’

Geen compensatie accres 2025

Gemeenten krijgen bij de invoering van de BBP-systematiek vanaf 2024 het financiële effect gecompenseerd, met uitzondering van 2025. De financiële consequentie van het besluit van het kabinet is dat in dat jaar het gemeentefonds eenmalig € 675 miljoen lager wordt vastgesteld. Dat is een bittere pil voor gemeenten.

Stap in de goede richting

De afgelopen weken heeft de VNG meerdere intensieve gesprekken met het demissionaire kabinet gevoerd voor een goede financiële positie voor gemeenten, in lijn met de resolutie en moties van onze leden. Die gesprekken hebben resultaat opgeleverd, maar het financiële probleem van gemeenten is hiermee nog niet opgelost. 

De resultaten uit de gesprekken met de fondsbeheerders de afgelopen weken zijn wel een stap in de goede richting en een opstap naar goede afspraken met een nieuw kabinet. De komende periode gaat de VNG hierover met haar leden in gesprek.