Er is een nieuw stelsel Beveiligen van personen. Het gaat om een doorontwikkeling van wat eerder bestond onder de titel Stelsel bewaken en beveiligen. Over het nieuwe stelsel is een factsheet beschikbaar.
Nieuws
Nieuws
In 2024 vonden er 1.543 (pogingen tot) aanslagen met explosieven plaats in Nederland. Dat is een stijging van 71% ten opzichte van 2023. Het Offensief Tegen Explosies presenteerde op 16 april het actieplan dat deze stijgende trend moet keren.
Een nieuwe wegwijzer biedt gemeenten handvatten om de samenwerking tussen het sociaal domein en het veiligheidsdomein te versterken, zodat jongeren weerbaarder worden en minder snel in de georganiseerde criminaliteit belanden. Staatssecretaris Nobel overhandigde het document aan burgemeester Bert Wijbenga.
Maandag 13 januari start de publiekscampagne 'Vreemd of verdacht?'. Het doel van deze landelijke campagne is om burgers te motiveren om signalen van ondermijnende criminaliteit te herkennen en de actiebereidheid te vergroten. De campagne zal te zien zijn op onder meer televisie en social media.
De VNG richt, in samenwerking met het ministerie van JenV, een netwerk op om gemeenten te ondersteunen bij het omgaan met explosies/woningaanslagen. Dit fenomeen neemt in aard, omvang en ernst toe, kent diverse oorzaken en vergt een gezamenlijke en intensieve aanpak vanuit publieke en private partijen.
Gemeenten kunnen met behulp van het bestaande juridische kader crimineel en oneigenlijk gebruik van woningen tegengaan. Alle relevante wet- en regelgeving is nu op een rij gezet in de uitgave ‘Ondermijnende criminaliteit in de verhuurbranche’ door de ministeries van JenV, BZK en VRO.
‘Staat jouw deur open voor iedereen?’: onder die noemer is Meld Misdaad Anoniem een campagne gestart tegen crimineel misbruik van huurwoningen. Gemeenten en woningcorporaties kunnen aanhaken bij de campagne.
Lokaal veiligheidsbeleid werkt niet vanzelf. De strijd tegen georganiseerde criminaliteit en ondermijning vraagt langdurige aandacht en inzet. Met oog op het debat Criminaliteitsbestrijding, ondermijning en georganiseerde criminaliteit op 16 mei roept de VNG op om de aanpak van ondermijning voort te zetten.
Burgemeesters krijgen de bevoegdheid een pand te sluiten als de openbare orde is verstoord door ernstig geweld (of bedreiging daarmee) op of in de onmiddellijke nabijheid van die plek, of als er ernstige vrees bestaat voor zo’n verstoring. De aangepaste sluitingsbevoegdheid wordt 1 januari van kracht.
De jaarlijkse actualisatie van de Model-Algemene plaatselijke verordening is afgerond. Er zijn onder meer 2 bepalingen toegevoegd om verstoring van de openbare orde of nadelige invloed op de leefbaarheid tegen te gaan, als die wordt veroorzaakt door een onveilig en malafide ondernemersklimaat.