De VNG richt, in samenwerking met het ministerie van JenV, een netwerk op om gemeenten te ondersteunen bij het omgaan met explosies/woningaanslagen. Dit fenomeen neemt in aard, omvang en ernst toe, kent diverse oorzaken en vergt een gezamenlijke en intensieve aanpak vanuit publieke en private partijen.

Update: VNG-ledenbrief Netwerk Explosies in Gemeenten (24 februari 2025)

Kennis delen en samenwerken aan effectieve oplossingen

Om dit verder te brengen, is inmiddels het (landelijke) Strategische Offensief Tegen Explosies (SOTE) in het leven geroepen, zie de brief van de minister van JenV van 28 juni (pdf, 98 kB). Namens de VNG neemt hieraan deel Gerdo van Grootheest, burgemeester van Culemborg en portefeuillehouder woningaanslagen/vuurwerk/jaarwisseling in de VNG-commissie Bestuur en Veiligheid. Het nu opgerichte Netwerk Explosies in Gemeenten draagt ook bij aan de aanpak van explosies. Het netwerk biedt gemeenten de kans om kennis te delen en samen te werken aan effectieve oplossingen voor deze ernstige incidenten.

Doelstellingen van het netwerk

Het netwerk bestaat uit experts op het gebied van openbare orde en veiligheid (OOV) en medewerkers van de VNG en het ministerie van JenV. De doelstellingen van het netwerk zijn onder andere:

  • Het verzamelen van agendapunten en knelpunten vanuit gemeenten voor bespreking binnen het landelijke overleg (SOTE).
  • Het terugkoppelen van besluiten uit het SOTE naar gemeenten.
  • Het organiseren van bijeenkomsten om trends, dilemma’s, en best practices met elkaar te delen.

Waarom deelnemen aan het netwerk?

De incidenten met explosies nemen toe en steeds meer (kleine) gemeenten worden getroffen door dit soort incidenten. De aanpak vergt niet alleen bestuursrechtelijk, maar ook strafrechtelijk en politieel optreden en inzicht. Daarnaast kunnen ook private partijen (bijvoorbeeld woningcorporaties, verzekeringsmaatschappijen, brancheverenigingen etc.) helpen om barrières op te werpen. Hoewel er een breed scala aan instrumenten beschikbaar is, blijken deze in de praktijk soms niet toereikend of nog niet overal bekend.

Deelname aan het netwerk geeft gemeenten toegang tot:

  • Inzicht in beschikbare wettelijke instrumenten en bevoegdheden om dergelijke incidenten aan te pakken of te voorkomen.
  • Uitwisseling van best practices en effectieve strategieën voor preventie en handhaving.
  • Ondersteuning en kennisdeling via handreikingen, webinars en bijeenkomsten met experts vanuit gemeenten, OM, politie, departement, wetenschap etc.
  • Deelname aan het besloten forum Netwerk Explosies in Gemeenten waar de deelnemers onderling specifieke informatie kunnen uitwisselen en waar men van elkaar gaat leren. 

Heeft uw gemeente vragen over bijvoorbeeld bestuurlijke maatregelen nadat een explosie heeft plaatsgehad of vrees daarvoor ontstaat, het omgaan met maatschappelijke onrust in een wijk waar een aanslag op een woning plaatvond en de nazorg na zo’n incident? Meld u dan aan voor het netwerk en draag bij aan een gezamenlijke aanpak voor een veiliger leefklimaat. Samen staan we sterker tegen dit fenomeen.

Aanmelden voor het netwerk

Meld u aan voor dit waardevolle netwerk dan wordt u automatisch lid van het besloten forum. Het besloten forum zal fungeren als community waar vragen gesteld kunnen worden, maar waar ook relevante en specifieke informatie onderling gedeeld kan worden. Na aanmelding ontvangt u van ons een link met uitleg hoe het forum werkt. Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op via info@vng.nl.