Nieuws
De standaarden zijn akkoord bevonden door de Stuurgroep i-Sociaal Domein. In de komende maanden bespreken verschillende commissies van de VNG de standaarden, met als doel een besluit tijdens de ALV van de VNG in november 2024. Het advies is om de contractstandaarden algemeen verbindend te verklaren.
De vraag of een EU-burger recht heeft op gelijke behandeling met een Nederlands staatsburger is niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Daarom is een checklist ontwikkeld die helpt te bepalen of er sprake hoort te zijn van gelijke behandeling en iemand dus mogelijk voor een Wmo-voorziening in aanmerking komt.
Sinds 1 januari 2024 stelt het Besluit bouwwerken leefomgeving dat er geen brandgevaarlijke objecten aanwezig mogen zijn in de vluchtwegen en verkeersroutes van gebouwen. En sinds 1 juli is het expliciet verboden om (onder meer) fietsen en scootmobielen in gangen, galerijen en trappenhuizen te plaatsen.
De nieuwste cijfers van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD) zijn gepubliceerd op Waarstaatjegemeente.nl. Deze cijfers laten zien dat het aantal gebruikers van Wmo-maatwerkvoorzieningen op landelijk niveau vrijwel hetzelfde is gebleven in vergelijking met met vorig jaar.
Als de situatie zo onveilig is dat slachtoffers van huiselijk geweld niet in de eigen gemeente/regio kunnen verblijven, dan hebben zij recht op hulp en opvang in een andere regio. Over deze 'bovenregionale plaatsingen' in de vrouwenopvang zijn nieuwe afspraken gemaakt.
Voor mensen met dementie of bij wie een vermoeden is van beginnende dementie en die nog thuis wonen, wordt een uitgebreide vorm van casemanagement vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit schrijft Zorginstituut Nederland in een brief aan zorgverleners, cliëntenvertegenwoordigers en ZN.
Wanneer valt een (maatwerk)voorziening voor iemand met een Wlz-indicatie onder de Wmo en wanneer onder de Wlz? Dankzij de gemeente Raalte kunnen we hiervan jaarlijks een handig en actueel overzicht publiceren. Het overzicht voor 2024 is nu beschikbaar.
De CRvB deed onlangs uitspraak in 3 Wmo-zaken bij 2 gemeenten over het meewegen van (financiële) draagkracht bij de toegang tot huishoudelijke hulp. De Raad is van oordeel dat de Wmo geen ruimte biedt om rekening te houden met de financiële mogelijkheden van betrokkenen om voorzieningen zelf te bekostigen.
De VNG-commissie Zorg, Jeugd en Onderwijs (ZJO) heeft in haar vergadering op donderdag 29 februari het VNG-bestuur geadviseerd de handreiking gepast beschikken niet vast te stellen en dus niet aan de leden ter beschikking te stellen. Dit advies heeft het bestuur overgenomen.
Uitspraken van de Rechtbanken Oost-Brabant en Gelderland leiden tot onduidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor het verstrekken van hulpmiddelen aan Wlz-geïndiceerden die wonen in geclusterde woonvoorzieningen. In dit bericht geven we nadere uitleg en advies aan gemeenten.