Sinds 1 januari 2024 stelt het Besluit bouwwerken leefomgeving dat er geen brandgevaarlijke objecten aanwezig mogen zijn in de vluchtwegen en verkeersroutes van gebouwen. En sinds 1 juli is het expliciet verboden om (onder meer) fietsen en scootmobielen in gangen, galerijen en trappenhuizen te plaatsen.

Handhaven regels lastig

Toezichthouders en gebouweigenaren zijn langer al op de hoogte van deze strengere regels en geven aan dat de handhaving ervan niet gemakkelijk is. Voor mensen die al een scootmobiel hebben is nu vaak al een tekort aan stallingsruimte. Handhaven van de regels stuit daardoor nogal eens op onbegrip.

Advies VNG aan gemeenten

De VNG kreeg recent van enkele grote woningcorporaties het signaal dat veel gemeenten niet toetsen op daadwerkelijke beschikbaarheid van een brandveilige stallingsruimte bij het toekennen van scootmobielen, zodat de problematiek verder toeneemt. Vanwege de nieuwe regels en het toekomstperspectief van vergrijzing en stijgende aantallen aanvragers van scootmobielen, adviseren we gemeenten:

  1. In de Wmo-verordening voor scootmobielen de eis te stellen dat er een brandveilige stallingsplek beschikbaar is.
  2. De beschikbaarheid van de stallingsplek actief te toetsen en navraag te doen bij een eventuele verhuurder of beheerder.
  3. Gebouweigenaren, corporaties en zorginstellingen te ondersteunen bij de realisatie van brandveilige stallingen binnen of buiten het gebouw.
  4. Deelgebruik en flexpools voor scootmobielen te stimuleren en ondersteunen.

Meer informatie