De VNG heeft aan de ministeriële commissie economie en natuurherstel aangegeven dat het kabinet nu echt knopen moet doorhakken. Alleen met een degelijk pakket maatregelen voor natuurherstel én emissiereductie kan de vergunningverlening weer op gang komen en kan Nederland van het stikstofslot.
Nieuws
Nieuws
Wilt u informatie uitwisselen met andere gemeenten en meedenken met de VNG over het landelijk gebied of over natuur en groen? U bent van harte welkom in het gemeentelijk netwerk natuur en groen en het ambtelijk netwerk landelijk gebied.
De VNG heeft bij de Ministeriële Commissie Economie en Natuurherstel aangedrongen om bij de stikstofaanpak gelijktijdig 2 sporen te bewandelen. Door nu landelijk te werken aan acute stikstofreductie, kan op middellange termijn de tijd worden genomen om de gebiedsgerichte aanpak uit te werken.
De uitspraken van de Raad van State over stikstof leiden ertoe dat ruimtelijke ontwikkelingen bij gemeenten vastlopen. Daar hebben onze inwoners last van. Daarom roepen we het rijk op gemeenten duidelijkheid te geven voor onder meer milieuvergunningen en de uitkoopregelingen voor veehouders.
De overheid moet aanvullende maatregelen treffen om de stikstofdoelen te halen. Dat heeft de rechter geoordeeld in de zaak waarin Greenpeace eist dat de staat de landelijke stikstofneerslag binnen 5 jaar genoeg verlaagt. De impact is afhankelijk van de maatregelen die het rijk en de provincies gaan nemen.
De VNG kijkt sinds de publicatie van het regeerprogramma en de rijksbegroting uit naar de concretisering van de gebiedsspecifieke en uitvoeringsgerichte aanpak voor het landelijk gebied. Vooralsnog stagneert de noodzakelijke ontwikkeling. We brengen 3 punten onder de aandacht bij de Tweede Kamer.
Gemeenten blijven in het landelijk gebied graag gebiedsgericht bijdragen aan de opgaven voor natuur, water en klimaat. Zo helpen ze bij de benodigde stikstofreductie en het sociaal-economisch perspectief. In ons position paper voor de begrotingsbehandeling van LVVN noemen we 3 speerpunten om dat waar te maken
Gemeenten zijn volop bezig met de uitvoering van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus). Om gemeenten hierbij te ondersteunen heeft de VNG de handreiking uit juli 2023 geactualiseerd.
Voor het commissiedebat ruimtelijke ordening op 2 oktober heeft de VNG een aantal aandachtspunten ingebracht. We benadrukken het uitgangspunt ‘decentraal wat kan, centraal wat moet’ en de noodzaak van integrale afwegingen en modernisering van het grondbeleid.
Tijdens het debat van de Kamercommissie LVVN op 4 september bleek dat de toekomst van het Nationaal Programma Landelijk Gebied ter discussie staat. Dit kan gevolgen hebben voor het werk van gemeenten, daarom wijzen we de Kamer op wat nog wél kan. Gemeenten zijn benieuwd naar de plannen van het nieuwe kabinet.