Niet alleen het uitstel, maar ook het blijven hangen in bekende voors- en tegens van de invoering van het woonplaatsbeginsel heeft Eric Dannenberg ‘verbaasd’. En dat lijkt nog zacht uitgedrukt. Dannenberg was voorzitter van de al weer bijna 10 geleden ingestelde Commissie Toekomst Beschermd Wonen.

Hij reageerde onlangs in Binnenlands Bestuur uitgebreid op wat hij tijdens het Ronde Tafelgesprek van de Tweede Kamercommissie van VWS over tafel hoorde gaan. Dannenberg is tegenwoord voorzitter van Divosa.

‘Voorspelbare standpunten'

Het waren vooral ‘voorspelbare standpunten’ en weinig nieuwe inzichten, die Dannenberg op tijdens het Ronde Tafelgesprek (in april) hoorde langskomen. Daarmee lijkt de Tweede Kamercommissie weinig onderscheid tussen hoofd- en bijzaken te maken. ‘Ze leggen zeker de vinger op de zere plek. Het zijn zaken die echt niet fout mogen gaan’, geeft hij aan. ‘Maar ik vind dit meer evaluatie­punten in het proces. Als je de invoering van het woonplaatsbeginsel om die reden afschiet, ben je nog verder van huis.’

'Onhoudbare situatie'

Dannenberg gaat daarom nog maar eens in op de aanleiding van het advies van doordecentralisering. En dat was de constatering dat regiogemeenten al jaren en op grote schaal mensen met complexe problemen letterlijk doorstuurden naar centrumgemeenten, waar ze niet zelden in voorzieningen terechtkwamen, waar ze nog nauwelijks uitkwamen. ‘Te lang in zo’n voorziening zitten, werkt herstelondermijnend. (..) En er was nauwelijks preventie.’ Er was volgens Dannenberg kortom sprake van een ‘onhoudbare situatie’.

Juist om die ‘onhoudbare situatie’ te doorbreken, is het van belang de mensen waar het om gaat, de mensen die ondersteuning nodig hebben, centraal te stellen. Dannenberg toont in zijn reactie alle begrip voor de zorgen van aanbieders over de praktische uitvoering, ‘maar verkoop dat niet als een cliëntbelang’.

Meer informatie

Lees of bekijk het advies van de commissie-Dannenberg uit 2015:

Zie ook

Interviews met bestuurders, ambtenaren en andere betrokkenen over de beweging van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis