Verschillende modelverordeningen gemeentelijke belastingen zijn aangepast. In dit bericht vindt u een overzicht van de wijzigingen. 

In verband met wijzigingen in wet- en regelgeving en jurisprudentie hebben we de toelichtingen bij de modelverordeningen onroerendezaakbelastingen en parkeerbelastingen geactualiseerd. 

Bij de modelverordening riool- en waterzorgheffing hebben wij een geheel nieuwe toelichting geschreven. De modelverordening riool- en waterzorgheffing is in de plaats gekomen van de modelverordening rioolheffing. Via onze ledenbrief hebben we alle gemeenten hiervan vorig jaar op de hoogte gebracht.

In de modelverordening leges zijn de tariefbepalingen van hoofdstuk 5 (Marktstandplaatsen) van titel 3 van de tarieventabel aangepast aan de nieuwe Model Marktverordening. De wijzigingen zijn gevoegd in de was-wordt-tabel die we op 19 januari publiceerden.

De model-Leidraad invordering gemeentelijke belastingen is aangepast aan de halfjaarlijkse wijziging van de Rijksleidraad invordering. De belangrijkste wijziging betreft het verrekenen van belastingteruggaven na homologatie van WHOA-akkoorden en toepassing van de WSNP. Verder gaat het om technische en redactionele wijzigingen en wijziging van bedragen.

De toelichting op de modelbesluiten toedeling van belasting- en WOZ-bevoegdheden is geactualiseerd in verband met de Wet elektronische publicaties.

Meer informatie

De geconsolideerde teksten van de modelverordeningen (met de bijbehorende toelichting) zijn te raadplegen via de Kennisbank Decentrale Regelgeving.