Gemeenten worden steeds vaker geconfronteerd met ordeverstoringen die online beginnen of online versterkt worden. Het gaat bijvoorbeeld om illegale evenementen of demonstraties die kunnen uitmonden in onrust op straat. In aflevering 5 van de Cyber Sessions vertellen deskundigen wat gemeenten kunnen doen.
Weet wat er speelt
Iets wat online wordt bekokstoofd, kan explosief en fysiek tot uiting komen. Dankzij het grote bereik van sociale media verspreiden dit soort oproepen zich razendsnel. Weten gemeenten wat hun mogelijkheden zijn? Hoe kan en mag er ingegrepen worden?
Rogier Elshout, de host van de Cyber Sessions, gaat in gesprek met Ronald Wortelboer, burgemeester van Stede Broec en Marieke Verhagen, projectleider cyberveiligheid bij het regionale samenwerkingsverband Noord-Holland Samen Veilig. Ze zijn het beiden eens: ‘Je moet weten wat er speelt in je gemeente. Het staat of valt met een juiste voorbereiding’.
Samenwerken en afspraken maken
Gemeenten moeten adequaat kunnen inspelen op wat zich online afspeelt, maar ze staan er niet helemaal alleen voor. Mariëtta Buitenhuis, advocaat bij AKD en gespecialiseerd in online openbare orde, en Maike Borst, digitaal specialist bij de politie gaan in op het belang van samenwerken. Het is belangrijk dat gemeenten samen met de politie en het OM, maar ook jongerenwerk een proactieve houding aannemen en van tevoren afspraken maken over rollen, taken en bevoegdheden in het signaleren en over het delen van informatie.
Tools voor signalering
Volgen wat er online speelt, helpt om meer zicht te krijgen op acute berichtgeving en daardoor bestuurlijk te kunnen reageren. Gies Coppens en Femke Slaats, beide digitaal wijkagent, vertellen hoe zij zoeken naar onrust en criminaliteit die online plaatsvindt. Daarbij maken ze gebruik van allerlei tools om het zoekwerk zo efficiënt mogelijk te maken. Door te weten wat er speelt, kunnen zij er al vroeg bij zijn en vanuit verbinding de rust bewaren, of ingrijpen wanneer nodig.