De VNG heeft het VNG Model algemene inkoopvoorwaarden voor leveringen en diensten geactualiseerd. De aanpassingen zijn ingegeven door onderzoek bij gemeenten en wijzigingen in diverse wet- en regelgeving.

Ga naar het nieuwe VNG Model Algemene Inkoopvoorwaarden (gecorrigeerde versie 15 oktober 2024)

Onderzoek bij gemeenten

In 2023 hebben we onderzoek laten doen bij gemeenten naar het gebruik van en de tevredenheid over het VNG Model AIv. Daaruit bleek dat gemeenten zeer tevreden zijn met het model. Dit onderzoek heeft ook veel waardevolle input opgeleverd voor de actualisatie van zowel het VNG Model AIv als de toelichting.

Belangrijkste wijzigingen

  • In de nieuwe uitgave van het VNG Model AIv is een aansprakelijkheidsbeperking opgenomen die aansluit op de bepaling die het rijk en de provincies hanteren. De aansprakelijkheid is beperkt per gebeurtenis tot een bepaald bedrag en een maximaal bedrag per contractjaar. De hoogte van de beperking past bij de opdrachtwaarde.
  • In het artikel over intellectueel eigendom is voor resultaten van de opdracht die geen maatwerk zijn, gekozen voor een gebruiksrecht voor gemeenten. 
  • Er is een artikel over privacy (verwerking persoonsgegevens) toegevoegd. 
  • Er is een artikel over data toegevoegd, dat ervoor zorgt dat de gemeente kan voldoen aan haar wettelijke verplichtingen voor hergebruik van overheidsinformatie.

Uniformiteit

Inmiddels maakt 90% van alle gemeenten gebruik van het VNG Model AIv. Die uniformiteit kan samenwerking tussen gemeenten bevorderen en vergemakkelijkt het inschrijven door geïnteresseerden.

Mocht u ervoor kiezen om in uw gemeentelijke algemene inkoopvoorwaarden standaard van het VNG Model AIv af te wijken of dit aan te vullen, dan is het van belang dat u dit goed en eenduidig inzichtelijk maakt. Wij verzoeken u in dat geval gebruik te maken van het standaard addendum als bijlage bij het VNG Model AIv.