De Eerste Kamer debatteert 15 februari met minister-president Rutte over de regeringsverklaring. Gemeenten zijn het zeer eens met de aandacht in het regeerakkoord voor woningtekort, klimaat, kansenongelijkheid en preventieve gezondheidszorg. Tegelijkertijd zijn er grote zorgen.

Dit schrijft de VNG aan de Eerste Kamer.

Belemmeringen om als 1 overheid te kunnen optreden 

We hebben er al eerder op aangedrongen als 1 overheid te opereren; inwoners maken geen onderscheid tussen gemeenten, provincies en rijk. In het Coalitieakkoord staan echter passages die het werken als 1 overheid niet stimuleren: de optie om gemeenten een aanwijzing te kunnen geven en de voornemens van het kabinet met gemeentefinanciën.

Gemeenten moeten met de rem begroten

Het rijk gebruikt in het geval van wonen gemeentelijk geld voor zijn eigen beleidsdoelen; dat is winkelen met andermans portemonnee.

Door de maatregelen uit het regeerakkoord voor de periode vanaf 2026 - het alsnog volledig inboeken van de opschalingskorting in 2026, het niet toekennen van accres over het jaar 2026 en het verlagen van het structureel accres dat achterblijft - ontbreekt het gemeenten aan structurele ruimte om het extra aan accres van de periode 2022-2025 voor investeringen aan te wenden. 

Dit betekent dat nieuwe colleges van B en W na de verkiezingen bij de voorbereiding van de begroting 2023 meteen al met de rem erop moeten begroten.

Jeugdhulp

In het regeerakkoord is opgenomen dat het kabinet in 2024 € 100 miljoen kort ten opzichte van het advies van de Commissie van Wijzen over de jeugdzorg en € 500 miljoen vanaf 2025. Gekoppeld aan de opgave om via de Hervormingsagenda tot een miljard euro aan kostenbesparingen te komen, telt dat op tot 1,5 miljard. Deze bezuiniging is niet onderbouwd en raakt op deze manier kwetsbare kinderen. Daarnaast neemt het kabinet op deze manier de uitspraak van de Commissie van Wijzen niet serieus.

Deze eenzijdige actie dient ongedaan te worden gemaakt, zoals ook is vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering van de VNG. Tot die tijd zullen gemeenten en de VNG niet verder gaan met de vormgeving en besluitvorming over de noodzakelijke Hervormingsagenda Jeugd.

Meer informatie