Eleonore Karman hanteerde de voorzittershamer tijdens de vergadering van de VNG-commissie R&G van 20 juni. Aan het eind droeg zij deze over aan Ojanne Chang die tijdens de ALV van 26 juni officieel benoemd is als nieuwe voorzitter. Ojanne Chang is raadslid in Heerenveen en VNG-bestuurslid.

Tijdens de vergadering werd afscheid genomen van aftredende commissieleden Karoline de Groot en Hendrie van Assem.

Bespreking modelinstructie griffier

De commissie stond lang stil bij het conceptvoorstel voor een nieuwe modelinstructie voor de invulling van de rol van de griffier. De commissie adviseert om in de instructie één modelvariant uit te werken die aansluit bij de wenselijke meer strategische positie van de griffier. Dit is ook in lijn met de wens om de rol van de griffie en de raad te versterken. 

In de toelichting kunnen afwijkingsmogelijkheden en alternatieven worden benoemd binnen de huidige kaders van wet- en regelgeving. Meerdere commissies adviseren over deze modelinstructie. Na het zomerreces wordt dit verder besproken.

Wijzigingen in Model-APV

Het al veel oudere model voor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) lag ook voor vanwege wijzigingen. Vanuit de commissie werd benadrukt dat het van belang is om gemeenteraden nadrukkelijk te informeren over wie voor welke taak bevoegdheid wordt gegeven. Denk bijvoorbeeld aan al dan niet tijdelijke gebiedsverboden. In de implementatiehandleiding kan hier aandacht aan worden gegeven.

Zie: VNG-bericht 'Nieuwe versie Model-APV beschikbaar' (5 juli 2024)

Conceptmodel Participatieverordening

Een nieuwe verordening die werd voorgelegd aan de commissie is het (concept)model Participatieverordening.  Deze verordening moeten gemeenten vaststellen 2 jaar na vaststelling van de Wet versterking participatie op decentraal niveau. Geconstateerd werd dat er grote verschillen zijn tussen gemeenten in hoever men is met het vormgeven en denken over een dergelijke verordening. 

Gemeenten hebben vooral behoefte aan ondersteuning in dit proces al dan niet via een implementatiehandleiding. Over de vorm van de verordening is nog discussie en daar zullen meerdere commissieleden na de zomer over meedenken. 

Zie ook: VNG-bericht 'Wet versterking particiapatie door Eerste Kamer aangenomen' (6 juni 2024)

VNG-lijn lokale media

In de commissie zijn meningen en wensen opgehaald voor de verdere uitwerking van de VNG-inzet voor de lokale media vooral over de ophanden zijnde wijziging om de lokale omroepen op te laten gaan in streekomroepen. De rol van de gemeenten in advisering en aanwijzing van de streekomroepen is nog onduidelijk. Overleg met het ministerie van OCW hierover met inbreng van de portefeuillehouders van de commissie moet meer duidelijkheid geven over de precieze uitwerking. 

Zie ook: De toekomst van de publieke lokale omroep

Overige agendapunten

De commissie keek vooruit naar het VNG Jaarcongres en de ALV op 25 en 26 juni en blikte terug op de extra ALV van 24 mei. De commissie is zeer tevreden over het ruim van tevoren versturen van de ALV-stukken aan gemeenten. Dit geeft griffies en gemeenteraden gelegenheid om de stemming over de agendapunten en moties voor te bereiden samen met het college. Zie ook:

De stukken ter kennisname betroffen NIS 2 cybersecurity, het pamflet Goed Lokaal Bestuur, de VNG-reactie rechtspositie politieke ambtsdragers, de stand van zaken VNG-ondersteuning BES-eilanden, het wetsvoorstel digitaal vergaderen decentrale overheden en de termijnagenda en portefeuilleverdeling van de commissie.

Nieuwe commissieleden en vacatures

Op de ALV van 26 juni werden 2 nieuwe commissieleden voorgedragen ter benoeming: Johnny Lukasse, raadslid in Goes en Pieter Norder, griffier in gemeente Het Hogeland. Dit naast de voordracht van Ojanne Chang als voorzitter van de commissie R&G. Tijdens de ALV zijn alle kandidaten benoemd, er hadden zich geen tegenkandidaten gemeld. Er staan op dit moment weer 2 vacatures voor raadsleden: een bij de commissie Raadsleden en Griffiers en een bij het VNG-bestuur.

Meer informatie

VNG-commissie Raadsleden & Griffiers: samenstelling, vergaderschema, terugblikken