Vrijwilligers hebben een belangrijke rol in de ondersteuning van inwoners met financiële zorgen of schulden. Met de handreiking 'Samenwerken met vrijwilligers(organisaties)' kunnen gemeenten aan de slag door middel van een stappenplan, handvatten en voorbeelden om deze samenwerking vorm te geven.
Download de handreiking Samenwerken met vrijwilligers(organisaties) (pdf, 1,6 MB)
Samenwerken om inwoners optimaal te ondersteunen
Gemeenten richten de schuldhulpverlening, en de weg daarnaartoe, zelfstandig in binnen de kaders van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Samenwerken met vrijwilligersorganisaties vindt, vanwege deze verantwoordelijkheid, plaats onder regie van gemeenten.
Vrijwilligersorganisaties kunnen een belangrijke rol vervullen bij het ondersteunen van inwoners met financiële zorgen en schulden en daarmee de gemeentelijke dienstverlening versterken. Samenwerking tussen gemeente en vrijwilligers(organisaties) helpt financiële zorgen en schuldenproblematiek bij inwoners te voorkomen, verkleinen en op te lossen.
Aan de slag met praktische handreiking
Om de meerwaarde van de inzet van vrijwilligers te verzilveren, en inwoners zo passend en optimaal mogelijk te ondersteunen, is het belangrijk dat de dienstverlening van de verschillende organisaties en de gemeente optimaal op elkaar aansluit. Om gemeenten te ondersteunen bij het inrichten, uitbreiden of optimaliseren van de samenwerking met vrijwilligers(organisaties), ontwikkelde het programma Verbinden Schuldendomein een handreiking.
De handreiking biedt gemeenten onder andere praktische informatie over:
- Het belang en de inrichting van een sterke lokale schuldenketen;
- Het ontwikkelen van een visie op het samenwerken met vrijwilligersorganisaties;
- De fases van schuldhulpverlening waarin vrijwilligers een rol kunnen hebben bij de ondersteuning van inwoners met financiële zorgen of schulden en hoe deze rol er uitziet;
- De wijze waarop samenwerking met vrijwilligersorganisaties praktisch kan worden ingericht of versterkt.
Dankzij het concrete stappenplan en de vele voorbeelden kunnen gemeenten in elke fase aan de slag om samen met vrijwilligers(organisaties) inwoners met financiële zorgen of schulden optimaal te ondersteunen.