Al meer dan 300 gemeenten hebben zich aangemeld voor het project DDAS (Data Delen Armoede en Schulden). Met dit project zorgen we dat er periodiek geautomatiseerde gegevens beschikbaar komen over de resultaten van de dienstverlening rondom schulden.
Gefragmenteerde informatie verleden tijd
De behoefte aan heldere en uniforme informatievoorziening over schulden in Nederland is groot. Gemeenten willen graag inzicht in de effecten van hun beleid om schulden effectiever aan te pakken, maar worstelen met gefragmenteerde data en inconsistente registratie van schuldhulpverlening.
Omdat ze allemaal verschillende data gebruiken, variërend van eigen gemeentelijke cijfers en openbare bronnen, is er geen uniforme basis, waardoor landelijke vergelijkingen en beleidsevaluaties lastig zijn. Ook gebruiken ze verschillende administratieve definities, wat de eenduidigheid nog verder belemmert.
Data Delen Armoede en Schulden
Het project DDAS, een samenwerking tussen het CBS, Divosa, NVVK en de VNG, wil hierin verandering brengen. Met financiering van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) werken de partijen gezamenlijk aan het automatiseren en standaardiseren van data-uitwisseling, wat gemeenten zowel beleidsmatig inzicht moet opleveren als administratieve lasten moet verlichten.
1 uniforme uitvraag
In plaats van meerdere afzonderlijke data-uitvragen, zoals nu vaak het geval is, zal er straks 1 uniforme uitvraag plaatsvinden. Deze uitvraag wordt bovendien geautomatiseerd met behulp van API’s (Application Programming Interfaces). Dit is een grote stap vooruit voor de gemeenten, zowel bij het verminderen van administratieve lasten als het verbeteren van beleidsmatig inzicht.
'Gemeenten kunnen zo hun inzicht verbeteren op het gebied van schuldhulpverlening', vertelt Jeroen Wismans, adviseur dataprojecten bij VNG Realisatie. 'Het is belangrijk om te weten hoe je het als gemeente doet in vergelijking met andere gemeenten. Dit houd je scherp en biedt de mogelijkheid om te leren van best practices.'
Lees het hele artikel met Jeroen Wismans 'DDAS zorgt voor doorbraak inzicht in schulden'.
Basisdienstverlening Schuldhulpverlening
DDAS is een van de elementen in het actieplan Basisdienstverlening Schuldhulpverlening. Door gemeenten en schuldhulpverleningsorganisaties dezelfde elementen aan te bieden wil dit plan de schuldhulpverlening in ons land verder versterken.
Opzoek naar contactpersoon
Voor DDAS zijn we nog steeds op zoek naar een contactpersoon bij de gemeente en/of schuldhulporganisatie die verantwoordelijk is voor de coördinatie van de data-aanlevering aan het CBS. Afhankelijk van de betreffende organisatie kan dit een beleidsmedewerker, functioneel beheerder, data-analist of een andere functionaris zijn. Het gaat specifiek om data over schuldhulpverlening, inclusief nazorg (dus niet over preventie en vroegsignalering).
Als de schuldhulpverlening bij 1 gemeente of organisatie is ondergebracht, hebben we alleen van die organisatie een contactpersoon nodig. Deze gemeente/organisatie ontvangt de uitnodiging van het CBS en levert de data rechtstreeks aan, eventueel met ondersteuning van hun softwareleverancier. Indien deze organisatie geen gemeentelijke instelling is, maar een gemandateerde partij, gaan wij ervan uit dat er afspraken zijn gemaakt (of worden gemaakt) over de data-aanlevering aan het CBS door de gemandateerde organisatie. Wanneer schuldhulpverlening over meerdere organisaties is verdeeld, dient iedere organisatie afzonderlijk een contactpersoon aan te leveren. In dat geval ontvangt elke organisatie een aparte uitnodiging van het CBS en levert zelfstandig de data aan.