De sociaaleconomische status van een wijk geeft een belangrijke indicatie hoe het met de wijkbewoners gaat. In de zogenaamde SES-WOA-scores van het CBS wordt deze status bepaald door de financiële welvaart, het opleidingsniveau en het recente arbeidsverleden van huishoudens.

Deze zaken bepalen mede hoe mensen kunnen deelnemen in de samenleving. Rotterdam gebruikt de scores bij beleidstrajecten en gaat de harde cijfers met de beleving van de Rotterdammers verbinden. 

Hoe gebruikt Rotterdam de SES-WOA-scores?

De gemeente Rotterdam gebruikt de scores om beleidstrajecten met onderzoek te voeden. De combinatie van welvaart, opleidingsniveau en arbeidspositie maakt het mogelijk om goede analyses te maken. Verschillen tussen wijken die sociaaleconomisch hoger of lager scoren worden zichtbaar, maar het is ook mogelijk vergelijkingen met andere steden te maken. De SES-WOA-data worden ook gekoppeld aan eigen data, om zo een geanonimiseerde analyse te maken in relatie tot gezondheid of sociale kwesties. Met de data komen scores per huishouden beschikbaar (binnen de kaders van de AVG en de voorwaarden van het CBS).

Ook gaat Rotterdam de nieuwe SES-WOA-cijfers vergelijken met de eigen Wijkprofielen, die de gemeente al sinds 2014 maakt van de wijken en buurten. In de profielen worden objectieve scores, zoals die van het CBS, aangevuld met het beeld hoe Rotterdammers zelf de wijk beleven en ervaren, dus met de meer kwalitatieve aspecten.

Lees meer over het gebruik van de SES-WOA-cijfers door de gemeente Rotterdam in dit interview met Wim van der Zanden, onderzoeker bij de afdeling Onderzoek Business Intelligence van de gemeente Rotterdam.

De SES-WOA-score

Mede op initiatief van de VNG heeft het CBS heeft in het voorjaar voor het eerst cijfers over welvaart, opleidingsniveau en arbeidsmarktdeelname in onderlinge samenhang op wijkniveau in kaart gebracht. Voor elke gemeente, wijk en buurt is een gecombineerde score berekend op basis van gegevens over elk huishouden.

Bij de ontwikkeling van de score hebben verschillende organisaties, waaronder de VNG, als klankbordgroep meegedacht. Zij constateerden dat het goed is om te benadrukken dat de score wordt bepaald op basis van economische welvaart, opleidingsniveau en het recente arbeidsverleden van de huishoudens in de wijk. Daarom past de term ‘SES-score’ minder goed bij de feitelijke inhoud van de nieuwe score, en heeft het CBS op advies van de klankbordgroep gekozen voor de term ‘SES-WOA-score’ (Welvaart-, Opleiding- en Arbeidsscore).

Waar is de SES-WOA-score te vinden?

De uitkomsten zijn opgenomen in het dashboard ‘Gezondheid’ op Waarstaatjegemeente.nl. De SES-WOA-scores worden ook gepresenteerd in de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein. De komende jaren zal het CBS de scores actualiseren. Voor links naar de SES-WOA-scores zie hieronder.

Voor meer informatie kunt u contact op nemen met Hidde Boonstra (hidde.boonstra@vng.nl).

Meer informatie