De praktijkproef Global Goals en lokale democratie start op 15 februari. U kunt zich nog aanmelden. Het overkoepelende thema is de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe benut u lokale participatie om de doelen te verankeren in de aanloop naar de verkiezingen? En hoe werkt u ze uit in het lokale coalitieakkoord?

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht is dit hét moment om duurzame keuzes te maken voor de komende 4 jaar. De praktijkproef bestaat uit 5 sessies, 2 in de aanloop naar de verkiezingen, en 3 in de periode daarna. Belangrijke vragen die aan de orde komen, zijn onder andere: 

  • Welke rol spelen de Global Goals in het lokale debat?
  • Hoe benut u het lokale netwerk onderweg naar het lokale coalitieakkoord?
  • Hoe geeft u de Global Goals een plek in het coalitieakkoord?
  • Hoe mobiliseert u de jeugd bij het nastreven van het coalitieakkoord?

In de sessies buigen we ons samen met verschillende typen ervaringsdeskundigen uit het veld over de thema's. Daarnaast kijken we in het tweede deel van de proef ook over de grens om internationale kennis op te doen.

Waar werken we naartoe?

Met deze pilot werken we uiteindelijk toe naar een product dat gemeenten kunnen gebruiken om met lokale democratische processen en technieken de Global Goals na te streven. Daarnaast kijken we hoe de Global Goals een kader kunnen vormen dat lokale democratie en participatie ten goede komt in verkiezingstijd. 

Deelname 

Het wordt aangeraden om 2 tot 3 vertegenwoordigers vanuit de gemeente in te zetten: een beleidsmedewerker vanuit de hoek participatie of informatievoorziening (of een ander relevant thema), een beleidsmedewerker Global Goals of internationaal en een ervaringsdeskundige (inwoner).  

De praktijkproef gaat 15 februari van start, dus wees er snel bij om een plek te bemachtigen. Meld u aan via GlobalGoals@vng.nl onder vermelding van Deelname praktijkproef Global Goals en lokale democratie.