Per 1 mei 2024 staan de vragen over bouw- en sloopveiligheid in een nieuw formulier in het Omgevingsloket. Dit geldt ook voor vragen over stikstofemissies. Zo zijn de informatieplichten voor bouw- en sloopwerkzaamheden apart in te dienen. Controleer als bevoegd gezag en omgevingsdienst de routering hiervan.
Behandelt u aanvragen en meldingen uit het Omgevingsloket bij een gemeente of omgevingsdienst? Dan is onderstaande informatie belangrijk voor u.
Update: Lees het nieuwsbericht van 23 april 2024 Bijna 1 mei: test nu nieuwe formulieren bouw- en sloopwerk met aandacht voor de mogelijkheid om via staging van het Omgevingsloket de formulieren te testen. Hiermee kunt u als overheid tijdreizen in het Omgevingsloket en kunt u de veranderingen alvast bekijken. Ook kunt u een testaanvraag indienen, om zo de behandeldienstinstellingen te testen van de 2 nieuwe formulieren.
De nieuwe formulieren
De vragen over bouw- en sloopveiligheid verhuizen naar een informatieformulier bij de activiteit ‘Veiligheid bij het uitvoeren van bouw- of sloopwerkzaamheden’ (nl.imow-mnre1034.activiteit.VeiligheidBijBouwSloop).
De vragen over stikstofemissies verhuizen naar een informatieformulier bij de activiteit ‘Stikstofemissie bij het uitvoeren van bouw- of sloopwerkzaamheden’ (nl.imow-mnre1034.activiteit.StikstofBijBouwSloop).
Deze vragen staan nu in deze formulieren:
- Slopen van een bouwwerk of gedeelte daarvan of asbest verwijderen - Melding
- Bouwactiviteit (technisch) - Aanvraag vergunning
- Bouwactiviteit (technisch) - Melding
Met deze verandering zijn deze informatieplichten los in te dienen. Meer hierover leest u in een eerder nieuwsbericht van de VNG.
Behandeldienst voor deze informatieformulieren
Heeft u als gemeente voor bouwtaken in het Omgevingsloket de omgevingsdienst ingesteld als behandeldienst? Dan gaan deze informatieformulieren automatisch ook naar de omgevingsdienst. Als u als gemeente bouwtaken zelf doet, dan gaan deze formulieren automatisch naar de gemeente.
Het kan zijn dat er is gekozen voor een mix in de taakverdeling. Bijvoorbeeld als er meer dan 10 m3 sloopafval is en er dus een risico-inventarisatie nodig is. Als u als gemeente wilt dat deze informatie bij de omgevingsdienst komt, dan moet u dit met uw omgevingsdienst afspreken. U kunt deze behandeldienstinstelling zelf per formulier instellen.
De behandelaar van deze informatie kan ook afhankelijk zijn van de antwoorden in dit formulier. Het kan zijn dat de activiteit valt onder het basistakenpakket. Over hoe snel en hoe u deze informatie dan bijvoorbeeld handmatig doorstuurt naar de omgevingsdienst, moet u nadere afspraken maken.
Behandeldienstinstellingen via de TAM Behandeldienst instellen
Wilt u behandeldienstinstellingen veranderen? Dit kan ook via de Tijdelijke alternatieve maatregel (TAM) Behandeldienst. Dat kunt u aanvragen via het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Het programma Aan de slag met de Omgevingswet stelt de behandeldienst dan voor u in. Geef dan duidelijk aan om welke activiteit het gaat.
In principe geeft de gemeente de behandeldienstinstellingen door aan het IPLO. Ook de omgevingsdienst kan voor de regio nagaan of en welke behandeldienstinstellingen nodig zijn. De omgevingsdienst mag dit dan voor de hele regio doorgegeven. Geef dan wel per gemeente de contactpersoon door. Deze contactpersoon krijgt dan altijd een bericht.
Aandachtspunten voor u als gemeente
Wees alert op een eventuele informatieplicht over bouw- en sloopveiligheid of stikstofemissies bij de volgende verzoeken:
- melding slopen van een bouwwerk
- bouwtechnische melding
- aanvraag van een bouwtechnische vergunning
Bij de ontvangstbevestiging kunt u een initiatiefnemer nog vragen om deze informatieplichten in te dienen. Wijs initiatiefnemers dan ook op de Vergunningcheck. Het bestaan van deze informatieplichten en de nieuwe formulieren kunt u uiteraard ook bespreken in een eventueel omgevingsoverleg.
Nieuwe formulieren testen
Het Rijk heeft de 2 nieuwe formulieren al gepubliceerd op de productieomgeving, met 1 mei 2024 als datum van inwerkingtreding. Dat betekent dat overheden via staging in het Omgevingsloket de formulieren al kunnen testen. Dit gaat via het beheerportaal.
Zo kunnen overheden de nieuwe formulieren alvast bekijken. Ook kunnen overheden een testaanvraag indienen, om zo de behandeldienstinstellingen te testen. U kunt onder het bericht op Pleio lezen hoe u dit kunt doen.
Eerder is er in het sloop- asbestformulier ook een wijziging aangebracht waardoor het voor een bevoegd gezag en omgevingsdienst sneller duidelijker wordt of het basistaak is of niet. Dit is een continu verbeterproces. We staan hierover in nauw contact met onder andere de tactische Asbestkamer van ODNL.