De VNG maakt namens alle gemeenten afspraken met aanbieders die een essentiële, landelijke functie vervullen in het zorglandschap. In de afgelopen periode heeft de VNG nieuwe contracten afgesloten met deze aanbieders voor Jeugdhulp en Wmo ondersteuning. 1 januari 2023 treden de nieuwe contracten in werking.

Contractduur

De VNG heeft gekozen voor een kortdurende contractperiode voor de duur van 2 jaar. In deze periode werkt de VNG met gemeenten, aanbieders en het rijk toe naar een doorontwikkeling van de huidige landelijke contractering voor functies die zowel zo specialistisch als cruciaal zijn en niet duurzaam op een kleinere schaal georganiseerd kunnen worden. De verdere opvolging is mede afhankelijk van de ontwikkeling van de nieuwe landelijke inkoop

Speerpunten

De aanbieders waarmee de VNG een landelijke raamovereenkomst heeft gesloten, spelen een voortrekkersrol voor heel Nederland in expertiseontwikkeling binnen het specialisme waarvoor ze jeugdhulp of Wmo ondersteuning leveren. Om de samenwerking te verbeteren heeft de VNG aanvullende afspraken gemaakt over bijvoorbeeld consultatie en advies en ketenregie.

Implementatie overeenkomsten

Om het proces van toewijzing en declaratie eenduidig te laten verlopen, heeft de VNG een administratieprotocol opgesteld. Het administratieprotocol Jeugd en Wmo is gebaseerd op het landelijke Standaard Administratie Protocol (SAP) én de contractafspraken die de VNG heeft gemaakt.  

Ten opzichte van de huidige contracten zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd die van invloed zijn op het administratief proces. Dit kan komen omdat producten zijn komen te vervallen of anders zijn vormgegeven Wat betekenen deze wijzigingen en hoe kunnen gemeenten en aanbieders in hun administratief proces rekening mee houden met deze overgangsfase? Hiervoor heeft de VNG een overzicht (‘was-wordt-lijst’). In dit overzicht wordt per productcode aangegeven wat de consequenties zijn voor de implementatie en wat dit van gemeenten vraagt.

Meer informatie