Samen met Tim Robbe van Victor Advocaten en een groot aantal gemeenten ontwikkelde Naleving een standaardmodel voor de openbaarmaking van rechtmatigheidsonderzoeken Wmo 2015 en Jeugdwet. Praktische formats die u en uw collega-gemeenten veel werk uit handen nemen en u helpen om de naleving te bevorderen.

Het gaat om de volgende 4 formats:

•    Publicatie aanbieder Wmo 2015 | zorg in natura
•    Publicatie aanbieder Wmo 2015 | persoonsgebonden budget
•    Publicatie aanbieder Jeugdwet | zorg in natura
•    Publicatie aanbieder Jeugdwet | persoonsgebonden budget

Gebruik van de formats

In de formats vindt u een (invul)formulier dat de wettelijke kaders van de Wet Open Overheid volgt. U vult hier de benodigde gegevens in van het betreffende onderzoek. Denk aan relevante gegevens van uw gemeente, de motivering van de start van het onderzoek, de resultaten en – als de resultaten daar aanleiding toe geven – de reactie van de aanbieder. Daarnaast vindt u links naar de wettelijke kaders, bondige informatie over te verrichten handelingen en een stroomschema van het proces.

Belang van standaardisatie

In het Significant-rapport ‘Naar meer standaardisatie in het toezicht’ worden een aantal uitgangspunten voor standaardisatie genoemd. Dat zijn onder meer bijdragen aan professionalisering van het Wmo-toezicht, het wettelijk kader en het belang van de inwoner. Deze elementen liggen ook aan de basis van de ontwikkeling van de standaard voor rechtmatigheidsonderzoeken.

Maak er gebruik van en informeer uw collega’s

Veel gemeenten zijn of gaan al aan de slag met de openbaarmaking van kwaliteitsonderzoeken. Deze formats moeten ook de openbaarmaking van rechtmatigheidsonderzoeken een impuls geven. De publicaties zijn bedoeld voor inwoners en andere belanghebbenden. U heeft hiermee een goed instrument in handen om cliënten te informeren, een signaal af te geven aan aanbieders en buitenwereld – om zo de naleving te bevorderen – en om transparant te zijn over uw rechtmatigheidstoezicht.

Van elkaar leren en ook beter signaleren welke aanbieders extra aandacht verdienen

Tim Robbe van Victor Advocaten: ‘In mijn praktijk zie ik dat gemeenten hun toezicht willen professionaliseren. Door uitkomsten van onderzoeken te standaardiseren kunnen gemeenten van elkaar leren en ook beter signaleren welke aanbieders extra aandacht verdienen. Deze formats dragen daaraan bij. Ik zou toezichthouders dan ook adviseren elkaar te attenderen op het bestaan ervan. Het zal een flinke bijdrage leveren aan de noodzakelijke professionalisering van het toezicht bij de uitvoering van de Wmo 2015 en de Jeugdwet.’

Van en voor gemeenten

Gemeenten die meewerkten aan de totstandkoming van de formats zijn Almelo, Almere, Arnhem, Breda, Goes, Groningen, Heerlen, Hoorn, Middelburg, Rotterdam, Smallingerland en Zaanstad.

Meer informatie