Lokale informatie over de oorlog in Oekraïne is van grote waarde vanuit oogpunt van het cultureel-historisch erfgoed. De VNG Adviescommissie Archieven raadt daarom aan om deze gebeurtenis als ‘archief-hotspot’ aan te wijzen.

Op deze manier wordt bijvoorbeeld ook informatie over het lokale opvangbeleid bewaard, zodat bij toekomstige situaties lering uit deze ervaring kan worden getrokken.

Samenleving

Niet alleen informatie van de lokale overheid, maar ook het archief van maatschappelijke organisaties en kerken die een actieve rol hebben gespeeld komt op grond van de aanwijzing van de hotspot in aanmerking voor verwerving en bewaring door de archiefdienst.

Hotspots

Een archief-hotspot is een gebeurtenis die leidt tot opvallende of intensieve interactie tussen overheid en burgers of tussen burgers onderling. Het gaat om zaken die veel maatschappelijke beroering veroorzaken. Door de aanwijzing van een archief-hotspot kan informatie die volgens de 'Selectielijst archiefbescheiden gemeenten en intergemeentelijke organen 2020' moet worden vernietigd permanent worden bewaard. Gemeenten en intergemeentelijke organen kunnen deze selectielijst zelf aanvullen door hotspots aan te wijzen via een strategisch informatieoverleg.

Meer informatie