De cao Aan de Slag, voor medewerkers met een arbeidsbeperking die niet voor reguliere werkgevers werken, loopt eind dit jaar af. De salarissen van deze mensen staan al langere tijd onder druk, waardoor hun bestaanszekerheid nu ernstig in het geding komt. De VNG maakt zich zorgen en trekt aan de bel.

Cao Aan de Slag

Medewerkers met een arbeidsbeperking, die niet bij reguliere werkgevers aan de slag zijn, vallen sinds juli 2021 onder de cao Aan de Slag. Met deze cao kan deze groep toch een maandelijks inkomen krijgen en mogelijk op termijn doorstromen naar een baan bij een reguliere werkgever. 

Bestaansonzekerheid dreigt 

Deze salarissen staan nu ernstig onder druk, omdat in de Participatiewet geen rekening is gehouden met deze arbeidsvoorwaarden. De salarissen liggen nu meestal op of vlak boven het wettelijk minimumloon en alle ruimte ontbreekt om dit te blijven betalen of ook maar enigszins te verbeteren, waardoor de bestaanszekerheid van deze groep medewerkers ernstig onder druk komt te staan. 

Dit knelpunt is al vele malen besproken met de bewindspersonen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De VNG ziet nog geen doorbraak en vreest dat er nog vele malen aan tafel kan worden gegaan, zonder oplossing. Dat is onacceptabel.

'Jaar in jaar uit begin ik de onderhandelingen met een lege portemonnee'

Eind dit jaar loopt de cao Aan de Slag af. De hoofdonderhandelaar namens de VNG, burgemeester Raymond Vlecken uit Weert, legt uit: 'Aan de ene kant heb ik de opdracht van gemeenten die het beste voor hebben met deze mensen. Maar diezelfde gemeenten vertellen over de tekorten die ze hebben. Jaar in jaar uit begin ik de onderhandelingen dus met een lege portemonnee.'

Samen met de bonden voor een fatsoenlijk loon

De onmacht die Vlecken ervaart, ziet hij ook bij de vakbonden en koepelorganisatie Cedris. Vorig jaar hebben deze medewerkers 120 keer actie gevoerd en was er zelfs een grote manifestatie met 7.000 mensen. 'We staan schouder aan schouder met de bonden als het gaat om een fatsoenlijk loon voor mensen die werken in deze sector. Zij hebben niet de luxe om even van baan te wisselen of gewoon maar meer uren te gaan werken', aldus Cedris-voorzitter Mohamed el Mokkadem. 

Kabinet moet nu verantwoordelijkheid nemen

Omdat er geen basis is om de cao voort te zetten en omdat iedere plek onderaan de streep geld kost, dreigt het systeem dicht te slibben. 

Vlecken: 'Vorig jaar heeft de minister een potje geld toegeschoven en daarmee is het probleem ook een jaar vooruit geschoven. Het kabinet moet nu een principieel standpunt innemen voor deze groep mensen, de rol als stelselverantwoordelijke pakken en gemeenten in staat stellen om ook in de toekomst fatsoenlijke salarissen te betalen. Met deze uitspraak kunnen we samen gaan rekenen en tot een oplossing komen. Dit is overigens ook de staande praktijk voor de mensen onder de cao Sociale Werkvoorziening. Met een vergelijkbare constructie bieden we deze medewerkers ook zekerheid naar de toekomst.'

Begrotingsdebat

Komende week debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van SZW.